Erişilebilirlik

Türkiye'ye Yaptırım İçeren Tasarı Senato'dan Geçti


Temsilciler Meclisi’nde geçen hafta kabul edilen 2020 savunma bütçe tasarısı Senato tarafından da onaylandı. Başkan Donald Trump, 738 milyar dolarlık bütçe tasarısını onaylanması halinde hızla imzalayacağını söylemişti.

Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi 738 milyar dolarlık Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasa Tasarısı’nı (NDAA) 48’e karşı 377 oyla kabul etmiş, tasarı Senato’ya gitmişti. Cumhuriyetçiler'in çoğunlukta olduğu Senato'da tasarı ezici bir çoğunlukla kabul edildi.

Başkan Trump geçen hafta Twitter’dan paylaştığı mesajda, talep ettiklerini elde ettiği mesajı vererek, tasarının Senato’dan geçmesinin hemen ardından imzalayacağını belirtmişti.

Tasarı, Rusya’dan S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye’ye üretici ortaklarından olduğu ancak projeye katılımının askıya alındığı F-35 savaş uçaklarının sevkiyatını yasaklıyor. Aynı zamanda S-400 alımı Rusya savunma sektörü ile yapılan önemli düzeyde bir alışveriş olarak tanımlanıyor ve ABD yasası gereği Türkiye’ye yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor.

Tasarı, Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması öngörülen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 8 Ocak'ta İstanbul'da açılışını yapacağı Türk Akımı ve Rusya'nın Kuzey Akımı 2 projesine yönelik yaptırım uygulanmasını da içeriyor. Ayrıca Rusya'yla askeri düzeyde işbirliğini yasaklıyor.

2020 Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasa Tasarısı (NDAA) yılda bir kez Kongre’den geçen kapsamlı bir yasa olması sebebiyle Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında yapılan müzakerelerin ardından uzlaşma sağlanan başka konu başlıklarını da kapsıyor.

Tasarı, ABD ordusuna bütçeden daha fazla pay ayrılmasını, orduda görevli askerlerin maaşlarına yüzde 3,1 oranında zam yapılmasını, tüm federal çalışanlara 12 haftalık ücretli doğum ve aile izninin verilmesini, Başkan Trump’ın talep ettiği Uzay Gücü’nün de resmi olarak kurulmasını öngörüyor.

Türkiye'den tepki

Tasarının Senato'da kabulu sonrasında Türkiye gelişmeyi yazılı bir açıklamayla eleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada tasarının "hasmane unsurlar" içerdiğine dikkat çekildi, "Türkiye’ye düşman çevrelerin etkisiyle iç siyasi hesaplaşmaların peşinde koşan Kongre üyeleri, ABD ile ilişkilerimizin iyileştirilmesi vizyonuna zarar vermeye devam etmektedir," denildi.

Bakanlığın açıklamasında, "Bu yasa çerçevesinde ülkemizin tüm yükümlülüklerini yerine getirdiği F-35 programına katılımının haksız bir şekilde engellenmesi, S-400 tedariğimizle ilgili olarak ülkemize yaptırım çağrısının yinelenmesi, benzer şekilde yasada TürkAkım projesine de yer verilmesi, Kongre’nin egemen bir devlet olarak aldığımız kararlara karşı saygısızlığının ve akıl dışı hasmane tutumunun sürdüğünü göstermektedir" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada Kıbrıs konusuna da değinildi ve Kıbrıs Adası’na uygulanan ABD silah ambargosunun Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik olarak kaldırılması çabalarının adadaki çözüm çabalarına sekte vurmaktan ve tehlikeli bir gerginliğe yol açmanın dışında başka bir sonuç doğurmayacağı görüşü savunuldu.

Açıklamada, "Tehdit ve yaptırım dilinin, Türkiye’yi ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli adımları kararlılıkla atmaktan asla vazgeçiremeyeceğini bir kez daha hatırlatırız. Türkiye’nin aleyhindeki bu tasarruflara karşı gerekli tedbirleri alacağından kimse şüphe duymamalıdır" denildi.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG