Erişilebilirlik

Türkiye ve KKTC’den Doğalgaz Sondajında 'Kararlılık' Mesajı


Rum basını, Türk sondaj gemisi Fatih'in Kıbrıs açıklarında 170 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulduğunu iddia etmişti
Rum basını, Türk sondaj gemisi Fatih'in Kıbrıs açıklarında 170 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulduğunu iddia etmişti

AB Konseyi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal kaynaklar konusunda Kıbrıs Türk tarafı adına hak iddia edilmesi tutumuna karşı yaptırım kararı almıştı. AB Konseyi Türkiye’nin bölgeye sondaj gemileri göndererek yürüttüğü doğalgaz arama faaliyetlerini “yasadışı” olarak nitelendirerek, Ankara’ya üyelik süreci doğrultusunda 2020 yılı için vaat edilmiş krediler konusunda yaptırım uygulanacağını bildirmişti.

Son olarak KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Rum Lider Nikos Anastasiadis’e sunduğu “hidrokarbonlar konusunda Birleşmiş Milletler gözetiminde iki tarafa eşit üye hakkı sağlanmış ortak komite kurulması” yönündeki öneriyi Rum tarafı reddetti. Sözcü Vasilis Palmas, Anastasiadis’in siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşme doğrultusunda Akıncı’nın teklifini reddettiğini açıkladı.

Türkiye, iktidarı ve muhalefet cephesiyle Doğu Akdeniz’de KKTC’nin haklarına sahip çıkılacağını ve sondaj çalışmalarına devam edilmesi gerektiğini bildirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB’nin mali kesinti kararlarıyla Türkiye’nin etkilenmeyeceğini ve Doğu Akdeniz’de sondaja başlama kararlığında olduklarını açıkladı. Bunun ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de Doğu Akdeniz’e Fatih ve Yavuz sondaj gemileri yanına şimdi de Oruç Reis Gemisi’ni göndereceklerini duyurdu. KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da AB Konseyi’nin Türkiye’ye yaptırım kararını Kıbrıs Türk halkı iradesini ve haklarını yok saymaya yönelik bir basiretsizlik olarak yorumladı.

Çavuşoğlu: ‘’AB bu kararları uygulamayacağını biliyor’’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya ziyaretinde mevkidaşı Nikola Dimitrov ile ortak basın toplantısında konuyu değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Çok da ciddiye almaya gerek yok çünkü Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kesintilerini daha önce yapmışlardı. Bunlar basit şeyler, bizi etkileyecek şeyler değildir. AB mecburen bize gelecek, başka kaçarı yok. Bu kararları uygulanmanın mümkün olmadığını biliyor. Neden? Rum kesimini tatmin etmek için. Saçma sapan dayanışma anlayışıyla Rum kesiminin ve Yunanistan’ın baskısıyla, affedersiniz, kıytırıktan kararlar almak durumunda kaldı” diye konuştu.

Türk halkının Kıbrıs Adası’ndaki haklardan ve kaynaklardan eşit yararlanmama sorunu yaşadığını AB’nin mutlaka görmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Rum kesimi, paylaşım AB üyeliğini de suistimal ederek, şımarık bir çocuk gibi bunu yapmak istememektedir. Biz yıllarca uyarı yaptık, 'Eğer siz bunu yapmazsanız, BM yapmazsa, biz bunu yapacağız. Garantör ülke olarak Kıbrıs Türk halkının hakkını koruyacağız ve biz de sondaja başlayacağız' dedik ve başladık. Eğer Türkiye’ye yönelik böyle kararlar alırsanız, faaliyetlerimizi artıracağız. Doğu Akdeniz’de üç gemimiz var, dördüncü gemiyi de göndereceğiz. Türkiye ile böyle yöntemlerle baş edemeyeceklerini anlasınlar. Kendi kıta sahanlığımızda ne yapacağımıza biz karar veririz” sözleriyle tepkisini paylaştı.

Rum tarafına da Türk tarafıyla masaya oturma çağrısını tekrarlayan Çavuşoğlu, “Rum kesimi de AB'yi arkasına almasın, Türk tarafıyla otursun. Bizim muhatabımız Rum kesimi değildir. Burada paylaşım için Rum kesiminin muhatabı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir. Hakça paylaşım için masaya otursunlar. Aksi takdirde Kıbrıs Türk halkının hakkını kimseye yedirmeyiz” dedi.

Dönmez: ‘’MTA Oruç Reis gemimiz de bölgeye gönderilecek’’

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmalarından vazgeçmeyeceği yönünde bir başka mesajı da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Twitter’da verdi. Dönmez, “Türkiye bölgedeki kaynakları arama, üretme ve uluslararası pazarlara iletme kabiliyet ve gücüne sahiptir. Fatih ve Yavuz sondaj gemilerimiz ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik arama gemimizle bölgede sürdürdüğümüz faaliyetlerimize şimdi dördüncü gemimizi de dahil ediyoruz. Ağustos 2017’den bu yana Karadeniz ve Marmara’da sismik araştırmalarını sürdüren MTA Oruç Reis sismik araştırma gemimiz de Marmara'daki çalışmalarının hemen ardından, Akdeniz’deki sismik araştırmalarını yapmak üzere bölgeye gönderilecek. Öte yandan, Türkiye’nin bölgedeki egemenlik haklarını yok sayacak her türlü girişim karşısında ilgili bakanlıklarımızla beraber koordinasyon içerisinde gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz” mesajını paylaştı.

CHP: ‘’Doğu Akdeniz’deki haklarımızı korumalıyız’’

Ana muhalefet partisi CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da AB yaptırım kararına rağmen Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikasını sürdürmesi gerektiği görüşünü açıkladı. Kılıçdaroğlu, “AB, Doğu Akdeniz dolayısıyla bize yaptırım uygulama kararı almış. Doğu Akdeniz'de bizim haklarımız var, Doğu Akdeniz'deki haklarımızı sonuna kadar savunacağız, kimsenin bundan da endişesi olmasın. AB, Türkiye'ye hep çifte standart uygulamıştır, samimi olmamıştır. Dediler ki 'Kıbrıs'ta barışı sağlayacağız, Annan Planı'nı referanduma sunacağız. Eğer Kıbrıs'taki Türkler buna ‘evet’ derse, sorun çözülecek. Rumlar ‘hayır’ dediği takdirde KKTC ile oturup ticaret yapacağız.' Söz verdiler. Annan Planı'na Türkler 'evet' dedi, Rumlar 'hayır' dedi. Nerede peki bu Avrupa Birliği? Hani nerede bu doğrudan ticaret tüzüğü? Neden verdiğiniz sözleri yerine getirmiyorsunuz? Kalkmışlar şimdi bize ambargo uygulayacaklar. Sen önce verdiğin sözü tut, verdiğin sözün arkasında dur. Türkiye'nin çıkarları aynı zamanda Ortadoğu'nun çıkarları demektir. Eğer Türkiye bölgede barış istiyorsa, siz bu barış talebine destek vermek zorundasınız. Kıbrıs Rum kesimini hangi gerekçeyle aldınız AB'ye? Sizin sözleşmenizde hükümler var 'sınır sorunu olanlar alınamaz' diye. Niye aldınız? Bize ahkam kesiyorlar, yaptırım uygulayacaklarmış, kabul etmiyoruz, şiddetle reddediyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar, AB, Türkiye'ye uyguladığı çifte standarttan vazgeçmediği sürece, AB'nin bu topraklarda değeri yoktur” dedi.

AB yetkililerini bunları bizzat da söylediğini belirten Kılıçdaroğlu, AKP hükümetiniyse “öngörüsüz dış politika nedeniyle Türkiye’yi Doğu Akdeniz konusunda yalnızlığa itilmiş konuma getirmek” ile de suçladı. Kılıçdaroğlu, ancak AB’nin Türkiye’yi yalnızlaştırmakla fatura ödeyeceğini de sözlerine ekledi.

Bu arada AKP sözcüsü Ömer Çelik de, AB’nin yaptırım kararını kabul edilemez bulduklarını söyledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG