Erişilebilirlik

Türkiye ve Irak’tan Karşılıklı Açıklamalar


Irak Parlamentosu
Irak Parlamentosu

Türkiye ve Irak Çarşamba günü birbirlerinin büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Irak, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamaları, Türkiye de Irak Parlamentosu’nun açıklaması nedeniyle Büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmet Cemal, Türkiye’nin büyükelçisinin Başbakan Binali Yıldırım’ın planlanan Musul operasyonu ile ilgili olarak ‘provakatif’ açıklamaları nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını belirtti.

Yıldırım AK Parti Grup Toplantısı’nda Irak operasyonunun Musul çevresindeki Sünnilerin Şii milislerin kontrolündeki bölgelere yerleştirilmesi durumunda Şii-Sünni mezhep geriliminin artabileceğini söylemişti.

Şii milislerin Musul operasyonunda yer alıp-almayacağı netleşmiş değil.

Irak ile Türkiye arasında ilişkiler geçen yıl Türkiye’nin Musul’un Başika bölgesine IŞİD karşıtı güçleri eğitmek için asker göndermesiyle gerilmişti. Bağdat bunun Irak’ın bağımsızlığının ihlali olarak nitelemiş, Türk askerinin geri çekilmesini istemişti. Ankara bunu reddetmişti.

Irak Parlamentosu, Salı günü hükümetin Türk askerini işgal gücü olarak görmesini tavsiye eden kararı kabul etti. Irak Başbakanı Haydar el Ebadi Türk askeri varlığının Musul operasyonuna doğru en önemli zorluklardan biri olduğunu belirtmiş, Ankara’nın bu konudaki ısrarının bölgesel savaşa dönebileceğini kaydetmişti.

Ankara’da ise Irak büyükelçisi Irak Parlamentosu’nun kararı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türkiye’nin yıllarca Irak’taki istikrarsızlık nedeniyle terör tehditlerinden acı çektiği ve güçlü şekilde Irak’ın toprak bütünlüğü, istikrarı ve güvenliğini desteklediği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı kararı kınayan bir açıklama yayınladı

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Irak Meclisi’nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı kararı kınıyoruz. Özellikle söz konusu kararın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyor ve kabul edilemez buluyoruz,” denildi.

Açıklamada, “Bu kararın, Türkiye’nin yıllardır her konuda yanında durduğu ve elindeki tüm imkanlarla destek olmaya çalıştığı Irak halkının büyük bölümünün görüşlerini yansıtmadığını düşünüyoruz,” ifadesi kullanıldı.

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul Bağdat’ın 360 km kuzeybatısında bulunuyor. Musul, Irak’ta IŞİD’in son kalan güçlü bölgesi. Bu yıl içinde Musul’a yönelik operasyonun başlayabileceği yorumları yapılıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG