Erişilebilirlik

'Türkiye ve Almanya İncirlik'te Anlaşamıyor'


Türkiye ile Almanya arasındaki İncirlik Üssü gerilimİNde tansiyon düşmüyor. Brüksel'deki NATO zirvesinde bir araya gelen Başbakan Angela Merkel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında konuya ilişkin çözüm bulunamazken, Alman basınında çıkan haberlere göre Federal Hükümet, Alman milletvekillerinin üsteki askerleri ziyaretine izin konusunda Türk tarafına iki haftalık süre tanıdı.

Buna göre, Ankara’nın bu süre içinde ziyaret izni vermemesi halinde askerlerin İncirlik’ten çekilmesi ve muhtemelen Ürdün’e kaydırılması gündeme gelecek.

Yeşilller Partisi ve Sol Parti, geçen hafta parlamentoya askerlerin İncirlik'ten çekilmesi için bir tasarı sunmuş, tasarı hükümet partilerinin çoğunluğu ile oylanmadan komisyonlara aktarılmıştı. Alman basını, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık Dairesi’nden üst düzey bürokratların Ankara’nın tavır değiştirmeyeceğinden yola çıktıklarını, buna rağmen Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in öncülüğünde Türk tarafı ile müzakerelerin son ana kadar sürdürülmesi yönünde karar alındığını aktarıyor.

Merkel, perşembe günü Erdoğan’la görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, "Parlamento ordusuna sahip olduğumuz için askerlerimizin Alman federal meclis üyeleri tarafından ziyaret edilmesi şart" diyerek, aksi durumda İncirlik'ten çekilmeleri gerektiğini ifade etmişti.

Zirve sonrasında ise Erdoğan’ın Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyareti konusunda vaatta bulunmadığı öğrenildi. Başbakan Merkel adına bir açıklama yapan hükümet sözcüsü Georg Streiter, Merkel’in konuyu gündeme getirerek, Almanya’nın beklentisini açık bir şekilde ifade ettiğini, ancak ikili görüşmeden kesin bir sonuç alınmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, zirve sonrasında "Parlamenter heyetin İncirlik’i ziyaret talepleri oldu. Biz dedik ki, bundan öncekinde isimleri gönderdiniz. Bunda da kimler ziyaret edecekse, listeyi Dışişleri Bakanınız gönderir, uygunsa tabii olabilir... Zira Alman milletvekillerinin arasında bazen teröristlere açıkça destek verenler de olabiliyor. " demişti.

Öte yandan Alman parlamenterlerin Konya’daki NATO Üssü’nde görevli Alman askerlerini ziyaret etmesi konusunda pürüz kalmadığı hükümet yetkilileri tarafından da doğrulandı.

Federal Savunma Bakanlığı’nın Federal Parlamento’da grubu bulunan partilerin savunma komisyonu üyelerini ziyaret konusunda engel kalmadığı konusunda bilgilendirdiğini ve parlamenterlerin büyük bir olasılıkla Haziran ayı ortalarında Konya’da AWACS misyonu çerçevesinde görev yapan Alman askerlerini ziyaret edecekleri öğrenildi. Konya’daki üstte görev yaklaşık 35 Alman askerleri ve askeri personeli bulunuyor. İncirlik Hava Üssü'nde 260 Alman askeri, Tornado tipi keşif uçakları ve yakıt ikmal uçakları bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG