Erişilebilirlik

Türkiye Üzerinden Geçen Uyuşturucunun Piyasa Değeri 40 Milyar TL


Türkiye, başta uyuşturucu olmak üzere şeker, alkol ve bio kaçakçılıkla mücadelesini sürdürüyor. Ancak yetkililer özellikle uyuşturucuyla mücadelede Batılı ülkelerden yeterli desteği görmemekten şikayetçi.

Bugün Trabzon’da Kaçakçılık ile Mücadele Koordinasyon Toplantısı’na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sentetik uyuşturucuların Türkiye’ye batıdan girdiğini ve bunun engellenmesi için Avrupa Birliği ülkelerinin fazla bir şey yapmadığını söyledi.

İçişleri Bakanı, "Batılılar 10 yıllardır Türkiye’yi uyuşturucu açısından bir geçiş ülkesi olarak nitelendirdiler. Daha doğrusu Batı bu konuda bizi hep aldatmaya çalıştı. Onların yaptıklarının kat ve kat fazlasını doğu ve batı arasındaki bu transferde yakalayan ve bu konunun ciddi şekilde üzerine giden güvenlik güçlerimizle önemli başarılar elde eden bir ülke konumundayız. Ama ya sentetik uyuşturucular konusunda Batı ne yapıyor? Maalesef hiçbir şey yapmıyor. Bonzai denen bela doğudan gelmiyor batıdan geliyor. Peki Batı ne yapıyor? Hiçbir tedbir almıyor. Sırtımızı sıvazlıyor. Batı’nın çifte standardını reddediyoruz" dedi.

İçişleri Bakanı, 2016 yılında 382 kilogram sentetik uyuşturucu Bonzai yakalandığını, ayrıca yapılan operasyonlarda ele geçirilen eroinin de bir önceki yıla göre %33 artış gösterdiğini vurguladı.

"PKK, uyuşturucu ticaretinden yılda 1,5 milyar dolar kaynak yaratıyor"

Türkiye’nin terörle mücadele ve uyuşturucuyla mücadele arasında fark görmediğinin altını çizen İçişleri Bakanı’na göre, dünyada uyuşturucudan en fazla kaynak yaratan örgüt PKK.

"PKK terör örgütünün en önemli finans kaynaklarından biri uyuşturucu. Rakamın yıllık 1.5 milyar olduğu tahmin edilmektedir. Uyuşturucudan en çok istifade eden unsur PKK terör örgütüdür. Türkiye üzerinden geçtiği tahmin edilen uyuşturucunun piyasa değeri yılda yaklaşık 40 milyar Türk Lirası’dır. Güvenlik birimlerimizin ele geçirdiği uyuşturucunun piyasa değeri ise 4.5 - 5 milyar Türk lirası civarındadır."

İçişleri Bakanı’ndan güvenlik güçlerine: “Uyuşturucu satıcısına acımayın”

Süleyman Soylu, jandarma ve polisi uyuşturucu satıcılarına karşı uyarırken açık konuştu:

“İlgililere açıkça söylüyorum; terörle mücadelede hangi mantığı ortaya koyuyorsan, uyuşturucu satıcısını gördüğünüz anda acımayacaksınız. Bundan ne dediğimi anlıyorsunuz. Acımayacaksınız. Çocuklarımıza okulların etrafında uyuşturucu satmaya çalışanları gördüğünüz anda ona insan muamelesi yapmayacaksınız. Dağa götürülen çocuk teröristlerden ne kadar endişe, ıstırap duyuyorsak, çocuklarımıza bir takım torbalar içinde uyuşturucu satmaya çalışan kim varsa acımayacaksınız. Teröriste hangi muameleyi yapıyorsan onlara da aynı muameleyi yapacaksınız. Biz sırtımızı dönemeyiz.”

Türkiye’nin uyuşturucuyla mücadelede uluslararası işbirliklerine her zaman önem verdiğinin altını çizen İçişleri Bakanı, 2002’den bugüne kadar 38 ülkeyle 258 uyuşturucu operasyonu gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Birleşmiş Milletler 2016 Dünya Uyuşturucu Raporu’nda 2014 yılında küresel düzeyde yakalanan eroinin yüzde 16’sının Türkiye tarafından ele geçirildiğinin yer aldığını belirten Süleyman Soylu, “2016 Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre, Avrupa geneline 2014 yılında yakalanan 6.1 milyon Ecstasy tabletin 3.6 milyonunun Türkiye tarafından yakalandığı bilinmektedir” dedi.

Kaçak sigaranın neden olduğu vergi kaybı 4,5 milyar lira

İçişleri Bakanı’nın verdiği bilgilere göre, Türkiye’de toplam sigara tüketiminin yaklaşık yüzde 15’i kaçak sigaradan oluşuyor ve kaçak sigara nedeniyle devletin uğradığı yıllık vergi kaybı yıllık 4 buçuk milyar lira.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG