Erişilebilirlik

Türkiye Turizmde İvme Kaybediyor


Bir kentin turizmdeki yerini en iyi göstergelerinden biri hiç kuşkusuz otel rezervasyon siteleri.

Zira zamanının önemli bir kısmını bilgisayar başında ya da bilgisayar karşısında geçiren modern çağın insanı, seyahat ve konaklama hakkında karar verirken internet sitelerinin kendilerine sunduğu fırsatları kaçırmak istemiyor.

Tripadvisor ve trivago ile birlikte dünyanın en çok tercih edilen sitelerinden booking.com’a bugünlerde girenler Türkiye’deki otel fiyatlarındaki özellikle 2013 ve 2014 rakamlarıyla kıyaslandığında son derece düşük rakamlarla karşı karşıya kalıyor.

İstanbul’da lüks oteller bile

Intercontinental, Conrad, Hilton Double Tree, The Marmara ve Pera Palas gibi İstanbul’un en prestijli otellerinde 100 euro civarına bir fiyata kalmak mümkün. 2015 fiyatlarıyla kıyaslandığında İstanbul’un en lüks otellerindeki bile görünen gerileme en az %40.

Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu bir otelci, bu fiyatların da yanıltıcı olduğunu söylüyor.

“Oteller kurumsal müşterilerine orada açıklanan fiyatın da altında teklifler sunuyor. Ama aslında turizmde 2014’ten beri işler hiç de iyi gitmiyor. 2015’te gelirlerimiz çok azaldı ama 2016 öyle kötü geçti ki 2015’i bile mumla arar olduk. Önce seçimler ardından terör saldırıları otelleri vurdu. Özellikle Reina saldırısı sonrası Ocak ayı hiç de iyi geçmedi.”

Türkiye’de oteller Avrupa’daki en düşük doluluk oranına sahip

Türkiye Otelciler Birliği (TUROB)’nin verileri de bu bilgiye doğruluyor. 2015 yılından ortalama %61.7 doluluk oranı yakalayan Türkiye’deki oteller 2016 yılını %50.8 ile kapadı.

Bu oran Avrupa’daki en düşük ortalamaya tekabül ediyor. İrlanda ile İngiltere’nin %77, İspanya ile Macaristan’ın %74 ortalama yakaladığı 2016 yılında Avrupa ortalaması ise Türkiye’nin neredeyse yirmi puan üzerinde %70.4 olarak gerçekleşti.

TUROB Başkanı: Reina saldırısı umutlarımızı kırdı, topyekun bir şeyler yapılmalı

2012’den beri turizm hedeflerini tutturamayan otelciler, turizm sektörünün içinde bulunduğu durumdan memnun değil.

TUROB Başkanı Timur Bayındır, “Fiyatlardaki düşüş devam etmesine rağmen son iki aylık doluluk verileri geleceğe ilişkin olarak bize umut vermişti. Ancak menfur Reina saldırısı umutlarımız kırdı. Türkiye için alınması gereken en önemli tedbir bir kriz yönetimi planının hayata geçirilmesi olacaktır. Bu plan kapsamında sektörün tüm bacakları bir araya gelmeli, özel sektörün önerileri dikkate alınmalı. Topyekun bir şeylerin yapılması gerekiyor” dedi.

En büyük endişe terör saldırıları

Sektörde herkesin en büyük korkusu, şüphesiz terör saldırıları. İstanbul’da geçen yılın Ocak ayında Sultanahmet, İstiklal Caddesi, Atatürk Havalimanı, Beşiktaş ve Reina saldırıları İstanbul’da turizm hayatını büyük ölçüde alt üst etti.

Bir zamanlar kongre turizmiyle adından söz ettiren İstanbul’da uluslararası kongreler bıçak gibi kesildi. Yıl içinde yirmiden fazla organizasyon, uluslararası kongreleri için İstanbul’dan vazgeçerek Milano, Dubai, Amsterdam gibi alternatif kentleri tercih etti.

İstanbul son bir yılda kuruvaziyer turizminden mahrum. İstanbul kruvaziyer gemilerinin destinasyonundan çıkarıldı. Sıradan turistler bir kentte 700 dolar gibi para harcarken kongre için gelenler ya da gemiyle gelenler bunun en az 3 katı kadar para harcıyordu.

Doluluk oranlarındaki düşüşler nedeniyle İstanbul’da oda başına elde edilen gelir 37.9 Euro’ya kadar geriledi. Ancak tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen yine de umutlu olanlar var.

“Fevkalade bir hadise olmazsa ilkbaharla birlikte doluluk oranları artabilir”

Beyoğlu ilçesinde otel sahibi olan bir başka isim, İstanbul’da yeni bir terör hadisesi olmaması halinde Şubat ayının ortasından itibaren doluluk oranlarında artış olabileceği görüşünde.

İsmini vermek istemeyen otelci, “Fevkalade bir gelişme olmazsa Mart, Nisan gibi oteller rezervasyon alır ve doluluk artar. Ancak fiyatların uzun süre 2012 2013 seviyelerine çıkmayacağını düşünüyorum. İşletmeler zarar eden servis ve hizmetlerini kaldırarak daha az personel ile kendileri için daha verimli bir şekilde yollarına devam edeceklerdir” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu da bugün yayınladığı raporunda turizm gelirlerinin bir önceki yıla göre %29.7 açıkladı. 2015’te 31,5 milyar dolar olan turizm gelirleri 2016’da 22,1 milyar dolara geriledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu hafta içinde muhtemelen Perşembe günü sektör temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG