Erişilebilirlik

Türkiye 'Tezkere' ile Kimi Hedef Alacak?


TBMM açılışının ardından hükümete sınır ötesi askeri operasyon yetkisi veren tezkere metinlerini ele alacak ancak muhalefet tezkere ile "Kim hedef alınacak?" kaygısı yaşıyor

Türkiye, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyona destek vermek üzere harekete geçti. Türkiye, Musul’daki 49 konsolosluk personeli 101 gün rehin tutulduktan sonra IŞİD’in elinden kurtarılınca gazeteci cinayetlerine ve kadın-erkek toplu katliamlara imza atan terör örgütüne karşı tutumunu daha açıkça ortaya koymaya başlamıştı.

Şimdi uluslararası koalisyona nasıl bir askeri destek verileceği tartışılırken; AKP Hükümeti, Irak ve Suriye’ye yönelik sınır ötesi operasyon düzenleme yetkisi için tezkereler hazırladı. Hükümet’in TBMM’ye sevk edeceği ve eskiden olduğu gibi Irak ve Suriye şeklinde iki ayrı metin olacağı belirtilen tezkereler, son dakika değişikliği olmazsa 2 Ekim’de oylamaya sunulacak.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:17 0:00
Linki indirmek için

Türkiye, güneydoğu sınırlarında IŞİD’in yarattığı çatışma ortamı nedeniyle artık sıcak savaş atmosferiyle karşı karşıya da kaldı. IŞİD ve Suriye’deki Kürt yapılanması PYD (Partiya Yekîtiya Demokrat) Kobani’deki çatışmalar Türkiye topraklarına havan mermisi düşmesiyle kendini yakından hissettirdi.

Peki TBMM gündemine taşınacak Irak ve Suriye tezkerelerinde muhalefet partileri hangi tutumu takınacak? CHP ve HDP, Hükümet’in tezkereleri kime karşı kullanacağı noktasında endişeli görülürken; bugüne dek tezkere gündeminde ‘evet’ oyu kullanmış olan MHP’de de ‘Metni görmeliyiz’ yaklaşımı dikkat çekti.

CHP: Tezkere Esad’a mı IŞİD’e mi karşı kullanılacak?

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, ana muhalefet partisi olarak tezkere metni veya metinlerini gördükleri zaman hangi yönde oy kullanacaklarına karar vereceklerini ve Hükümet’in gerçekten IŞİD ile mücadele etmek istediğinden yana kuşkulu olduklarını dile getirdi.

IŞİD’in elindeki 49 rehine kurtarılması sürecinde olduğu gibi Hükümet kanadından ‘MİT operasyonu’ veya ‘müzakere’ olarak çelişkili açıklamalar geldiğini kaydeden Altay, şimdi de ‘tampon bölge’, ‘hava koridoru’ ve ‘askeri lojistik destek’ gibi nasıl hareket edileceğiyle ilgili çelişki açıklamalar geldiğini söyledi.

Altay, ‘Çelişkili açıklamalar için bilgisizlik de diyemiyoruz. Ama mesela Şam yönetimi ile Türkiye arasındaki gerginlik sona erdirilmeden hukuken tampon bölge kurulması mümkün değil. Hükümet şimdi de tampon bölge değil ama hava koridoru diyor. IŞİD’in elinde hava gücü bulunmadığına göre bu hava koridoru Şam rejimine karşı mı kurulacak?’’ dedi.

Altay: Cumhurbaşkanı’nın BM’de boş koltuklara konuşması bizi incitti

CHP Grup Başkanvekili Altay, Türkiye’nin malesef dış politikada bocalamaya devam ettiğini de belirterek, ‘Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM’de boş koltuklara konuşması ne yazık ki Türkiye’nin dış politikadaki adımlarının ciddiye alınmadığını gösterdi. BM’de boş koltuklara konuşma bizi incitti, üzdü’’ diye konuştu.

HDP de şüpheli görünüyor

Amerika’nın Sesi’nin sorusu üzerine, HDP Grup Başkanvekili İdris Balüken de, tezkere metinlerini gördükten sonra HDP Grubu olarak hangi yönde oy kullanacaklarını duyuracaklarını ifade etti.

HDP, PKK’ya karşı getirilmesi nedeniyle bugüne dek Irak tezkeresine her zaman ‘hayır’ oyu kullanmıştı. Suriye tezkeresi konusunda da CHP gibi IŞİD’e değil de Esad rejimine karşı kullanılabileceği şüphesini paylaşan HDP’nin, Suriye tezkerisine de olumlu yaklaşmayacağı gündemde. Dolayısıyla HDP tarafından tezkereler için red kararı verilmesi bekleniyor

MHP cephesinde ise, Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, tezkere metinlerini gördükten sonra açıklama yapacaklarını ifade etti. Bu noktada, MHP’nin her zamanki gibi ‘evet’ oyunu bu sefer tezkere metnini incelemeden açıklamaktan kaçınması da göze çarptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG