Erişilebilirlik

''Türkiye Teröristlerin İadesi Talebini Yineledi''


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'dan teröristlerin iadesi talebini bugün yinelediğini bildirdi. Türkiye, İsveç ve Finlandiya, Madrid'de geçen hafta yapılan NATO liderler zirvesinde iki Kuzey Avrupa ülkesinin NATO üyeliği için anlaşmaya varmıştı.

Türkiye iki ülkenin NATO üyeliği girişimlerine, Kürt militanlara ve Ankara'nın terörist olarak değerlendirdiği diğer kişilere verdikleri destek, Türkiye'ye silah ambargosu ve yerine getirilmeyen iade talepleri nedeniyle karşı çıkıyordu.

Geçen hafta üç ülke Ankara'nın vetosunu kaldırması için bir mutabakat muhtırasına imza atmıştı. İki aday ülke PKK ve YPG'yi ya da Fethullah Gülen'le bağlantılı grupları desteklemeyeceğini taahhüt etti.

Bozdağ, HaberGlobal televizyonuna yaptığı açıklamada iade taleplerinin uluslararası ve ülkeler arası anlaşmalara uygun olduğunu söyledi. Bozdağ, NATO Zirvesi'nde imzalanan üçlü muhtıra çerçevesinde adalet, istihbarat ve güvenlikten oluşan izleme komitesinin oluşturulduğunu belirtti.

Bozdağ daha önce iletilen taleplerden reddedilenler olduğunu söyledi ve bu taleplerin de yenilendiğini belirtti. Henüz yanıt verilmeyen talepler konusunda da hatırlatma yapıldığını kaydetti.

70 yıllık NATO üyesi Türkiye, ittifakın en büyük ikinci ordusuna sahip. Türkiye uzun süredir NATO müttefiklerinin ABD'nin Suriye'de IŞİD'le mücadelede önde gelen müttefiklerinden olan YPG'ye desteği kesmesini istiyor.

Türkiye konuyla ilgili olarak ABD, Fransa, Almanya ve Hollanda'yla defalarca pazarlık yaptı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG