Erişilebilirlik

'Türkiye Temel Hakları Korumada Geride'


World Justice Project / Dünya Adalet Projesi adlı Amerikan sivil toplum örgütünün 2012 Hukuk Düzeni Endeksi Raporu 97 ülkede 97 bin kişiyle yapılan söyleşilere dayanıyor. Projeye anketör olarak 2,500 kişi katıldı.

28 Kasım Çarşamba günü Washington’da Yabancı Basın Merkezi’nde açıklanan rapor, altı bölgedeki ülkeleri sekiz faktörü dikkate alarak inceliyor.

Dünya Adalet Projesi’nin kurucusu William Neukom, raporu açıklarken, “ Amacımız hiçbir ülkeyi utandırmak ya da suçlamak değil, sadece aynı bölgede bulunan ülkelerin hukuk kültürlerini ve benzer gelir düzeylerini karşılaştırarak, neler yapabilecekleri konusunda bilgi sağlamak istiyoruz. Sağlam bir hukuk düzeni kurmak, her ülke için devam eden zor bir süreçtir” diye konuştu.

Ülkeleri hükümetlerin yetkileri, yolsuzluk, güvenlik, temel haklar, şeffaflık, yasaların uygulanması, sivil adalet ve ceza sistemleri açısından değerlendiren raporda Türkiye’yle ilgili bilgiler de yeralıyor.

Rapora göre Türkiye, Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasında bir konumda yeralıyor. Yasaların uygulanması konusunda 97 ülke arasında 39’uncu olan Türkiye bu alanda oldukça başarılı sayılıyor. Türkiye sivil adalet sistemi açısından da 44’üncü sırada. Hükümetin sorumluluk üstlenmesi, alanında düşük not alan Türkiye, 68’inci sırada. Temel haklar alanında ise Türkiye daha da düşük puan alıyor ve 76’ncı sıraya düşüyor. World Justice Project / Dünya Adalet Projesi adlı Amerikan sivil toplum örgütüne göre, Türkiye’nin temel haklar alanında geri kalmasının nedenleri şunlar: izleme mekanizmalarındaki eksiklikler, hukuk ve adalet sistemine siyasi müdahaleler ve ifade özgürlüğüyle kişisel mahremiyet haklarının korunmasındaki kötü sicil.

Raporun Türkiye dahil 97 ülkeyle ilgili bulgularına aşağıdaki link’ten ulaşabilirsiniz:

www.worldjusticeproject.org

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG