Erişilebilirlik

‘Türkiye Tampon Bölge Olmak İstemiyor’


‘Türkiye Tampon Bölge Olmak İstemiyor’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

"2016'da Türkiye: İç Politika, AB İlişkileri ve Ötesi" başlıklı panele, alanlarında uzman isimler Bülent Aras, Fuat Keyman, Michelle Egan ve Amberin Zaman katıldı.

Wilson Center Ortadoğu Programı Direktörü Henri Barkey’nin yönettiği panelde Profesör Bülent Aras, özellikle kriz dönemlerinde Türkiye'nin Batı ile daha yakın bir ilişki yürüttüğüne dikkat çekti.

Profesör Fuat Keyman ise bu yakınlaşmadan memnun olmak için bazı şartlar olduğunu dile getirdi. Keyman’a göre güvenlik endişelerinin ağır basması, demokrasi ve insan hakları konularından uzaklaşılması, Türkiye’nin önemini azaltıyor.

“Biz Türkiye’nin AB için sadece stratejik komşu olmasını istemiyoruz. İsteğimiz genişleme sürecinde bir üye olmak. Aynı şekilde ABD ve NATO bağlamında istediğimiz tampon ülke olmak değil, bölgede barışa katkı yapan, karar verici bir ülke olmak.”

Profesör Michelle Egan ise Türkiye’nin üye ülke mi yoksa stratejik komşu mu olacağı konusunda daha karamsar bir tablo çizdi.

“Açıkçası ister Euro bölgesi ekonomik krizi deyin, ister Ortadoğu’nun istikrarsızlaşması ya da bölgede demokrasiden uzaklaşılması; tüm bu sistematik değişiklikler nedeniyle genişleme, bence Avrupa Birliği’nin gündeminde değil. Gelecek 5 yılda da yeni üye alınmaz.”

Fuat Keyman’ın PKK sorununun Türkiye-AB ilişkilerinin gidişatını da önemli ölçüde etkileyeceği sözlerine, gazeteci Amberin Zaman da destek verdi. Türkiye'nin güneydoğusunda yaşananlara dikkat çeken Zaman, Amerika’nın insan hakları ihlalleri çerçevesinde bu konuda daha fazla etkin olması gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG