Erişilebilirlik

'Türkiye Suriye Konusunda Yanıldı'


'Türkiye Suriye Konusunda Yanıldı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
Suriye’de çatışmalar şiddetlenirken Türkiye mülteci krizi ve ayrılıkçı Kürt militanların bölgede artan faaliyetlerini kontrol altına almaya çalışıyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye-Suriye sınır bölgesini ziyaret eden Amerika’nın Sesi muhabiri Henry Ridgewell Ankara-Şam gerginliğini değerlendirdi.

Bir zamanlar ticaret kapısı olan Türkiye’nin Suriye sınırı şimdi Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmeye çalışan isyancılar stratejik kaçakçılık yolu. Ve Türkiye giderek çatışmanın içine çekiliyor.

Amerika’nın Sesi, Antakya’da Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Ömer El-Muhtar tugayı komutanı Ebu Hamza’nın görüşlerini aldı: “Yasak hava sahasına ihtiyacımız var. Bu bizim için çok önemli çünkü Esad’ın uçakları silahsız insanları vuruyor ve hareket eden herşeyi hedef alıyor.”

Beş aydan beri Esad’ın uçak ve helikopterleri hala Suriye kent ve köylerini bombalıyor.

Ekim’de Türkiye, topraklarına top mermisi düşmesi üzerine, Suriye’ye top ateşi açtı.

Londra’daki Chatham House kurumunda görevli Türkiye uzmanı Fadi Hakura Ankara’nın diplomatik elini fazla büyük oynadığı görüşünde: “Ankara Beşar Esad üzerindeki etkisini fazla büyüttü. Türk hükümeti Esad’ın çabuk düşeceğini de sandı ve bu olmadı. Şimdi Suriye’de uzayıp giden çok yıkıcı bir iç savaş görüyoruz. Bu Türkiye’nin planlamadığı bir senaryo.”

Yıkıcı savaş Türkiye’yi de etkiliyor. Ülkeye giren mülteci sayısı günde 2 bini aştı. Ankara uluslararası yardım çağrısında bulundu.

Chatham House uzmanı Fadi Hakura şöyle diyor: “Şu anda Türkiye’deki mülteci sayısı 150 belki de 200 bine ulaşıyor. Türkiye Washington’un onayı ve desteği olmadan sınırın Suriye tarafında tampon bölge kurabilecek durumda değil.”

Öte yandan Suriye krizi Türkiye’nin PKK ile mücadelesine yeni bir boyut getirdi. Suriyeli Kürtler şimdi hükümet kuvvetlerinin çekilmesinden sonra Suriye‘nin kuzeyinin büyük bölümünü kontrol ediyor.

London School of Economics’in Ortadoğu Merkezi Direktörü Robert Lowe anlatıyor: “Türkiye açısından Suriye’nin kuzeyinde özerk bir Kürt bölgesi çok sorun yaratıcı bir gelişme. Onlar için hiç de iyi olmadı ve bence nasıl karşılık vereceklerini bilemiyorlar. PKK’yi güçlendireceğinden büyük kaygı duyuyorlar.”

Lowe Suriye’deki iç savaşın mezhepler arası çatışmalara sahne olan Lübnan ve Irak, İran ve Körfez devletleri gibi komşu ülkeleri içine çektiğini söylüyor: “Suriyeliler için en büyük kaygı dış güçlerin daha fazla karışması ve kendi kavgalarını Suriye toprağına taşımaları.”

Suriyeli isyancılar ilerleme sağlar görünse bile uzmanlar hiç bir tarafın çatışmanın dengesini değiştirecek güçte olmadığı görüşünde. Çatışmaların 2013’de de süreceği ve Suriye halkının kayıplarının artacağı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG