Erişilebilirlik

Türkiye Suriye'ye Hava Sahasını Tümüyle Kapattı


Esenboğa Uluslararası Havalimanına indirilen Suriye yolcu uçağı, Ankara, 10 Ekim, 2012.
Esenboğa Uluslararası Havalimanına indirilen Suriye yolcu uçağı, Ankara, 10 Ekim, 2012.
Türkiye Suriye askeri uçaklarına getirdiği uçuş yasağının ardından hava sahasını tüm Suriye uçaklarına kapattığını bildirdi.
Bir dışişleri yetkilisi yasağın Suriyeli sivil uçakları kapsadığını zira askeri uçakların zaten fiilen yasaklanmış olduğunu söyledi.

Daha önce Suriye kendi hava sahasını sivil Türk uçaklarına kapattığını açıklamıştı.Suriye Dışişleri Bakanlığı yasağın Cumartesi gece yarısından itibaren yürürlüğe girdiğini bildirmişti.

Karşılıklı uçuş yasakları, hafta ortasında Türk jetlerinin Moskova’dan yola çıkan bir Suriye yolcu uçağını Ankara’ya inişe zorlamasını izliyor. Türkiye uçakta Rusya’dan Suriye Savunma Bakanlığı’na gönderilen askeri teçhizat olduğunu bildirmişti. Türk yetkililer teçhizata el koyduktan sonra uçağı yolcularıyla Şam’a gönderdi. Ancak Suriye iddiaları reddediyor.

Türkiye aynı zamanda 900 kilometrelik sınırda askeri yığınağını arttırmış bulunuyor. Sınır bölgesinde bir süredir karşılıklı topçu atışı yapılıyordu.

Öteyandan Suriye’de isyancılar Türk sınırı yakınında bir askeri garnizonu kuşatırken Suriye ordusunun sivil bölgelere misket bombası attığı bildiriliyor.
Merkezi New York’taki İnsan hakları Gözlem örgütü yetkilisi Steve Goose Suriye’yi sivil halka bu tür silahlar kullanmaya hemen son vermeye çağırdı.

Örgüt İnternet yayınlanan bir videoda Suriye’nin bir çok kentinde patlamamış misket bombaları göründüğünü ve halkın bunları patlattığını açıkladı.
Örgüt Suriye’de izlenen Arap televizyonlarını halkı bu tür bombalara karşı uyaran açıklamalar yapmaya da çağırdı.

Bu arada isyancılar Halep ile Türkiye arasındaki ana kara yolundaki Urum el Sughra askeri üssünde birkaç yüz Suriye askerini kuşattıklarını ve Halep’ten askerleri kurtarmak için gönderilen zırhlı birliği durduklarını bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG