Erişilebilirlik

Türkiye Suriyeli Sığınmacılar İçin 600 Milyon Dolar Harcadı


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Suriyeli sığınmacıların bakımı için bugüne dek 600 milyon dolardan fazla harcama yapıldığını açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Suriyeli sığınmacıların bakımı için bugüne dek 600 milyon dolardan fazla harcama yapıldığını açıkladı.

Şimşek Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 5 Şubat’a kadar bu rakamın 610,5 milyon lirasının (344 milyon dolar) merkezi hükümet tarafından harcandığını, geri kalan rakamın yerel yönetimler tarafından sağlandığını bildirdi.

Türkiye’de toplam 16 kampta 177 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Afet ve Acil Durum Başkanlığı’nın tahminlerine göre, bu sayının dışında on binlerce Suriyeli, Türkiye’de ya akrabalarının yanında kalıyor ya da kendi imkanlarıyla ev tutmuş durumda.

Türk Hükümeti bugüne dek sağladığı insan yardım için, yarısı yurtdışından yarısı Birleşmiş Milletler tarafından olmak üzere yalnızca 35 milyon dolar katkı yapılmasından rahatsız.

Hükümet yardım sürecini sıkı bir şekilde denetliyor ve yardımın büyük kısmını Türkiye merkezli sivil toplum kuruluşları üzerinden yapıyor.

Birleşmiş Milletler ise mülteci rakamlarında artış olduğunu ve günde 5 bin kişinin Suriye’den kaçtığını bildirdi. Bu geçen yılki günlük ortalamanın 2 bin üstünde.

Türkiye Esad rejimini en sert eleştiren ülkelerden biri. Ankara Suriye’deki iç savaşın kendi sınırlarına taşması riskine karşı NATO’dan Patriot füzesavar sistemleri talep etmiş ve bunları sınıra yerleştirmişti. Türkiye ayrıca Suriye’ye uluslararası müdahale yapılması gerektiğini savunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG