Erişilebilirlik

Türkiye–Suriye Sınırına Özel Güvenlik Sistemi


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suruç’taki saldırının ardından bugünkü Bakanlar Kurulu’nda Türkiye-Suriye sınırına entegre bir güvenlik sistemi kurulacağını açıkladı. Buna göre, iki ülke arasındaki 911 kilometrelik kara sınırında Türk Silahlı Kuvvetleri’nce fiziki engelleme sağlayacak bir sistem kurulacak ve bunun çift katmanlı tel örgü, aydınlatma ile kameralı gözlem noktaları gibi detayları olacak.

Suruç’ta 20 Temmuz günü HDP’li belediyeye ait kültür merkezinde Kobani’ye geçmek üzere ilçedeki gençlere yönelik canlı bomba saldırısında 32 kişi hayatını kaybetmesiyle ilgili fail tespit edildi. Adıyaman’daki ailesi tarafından İl Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp başvurusu yapıldığı belirtilen canlı bomba Şeyh Abdullah Alagöz’ün kimliği DNA testiyle kesinleşti. Olayla ilgili abisi Yunus Emre Alagöz’ün IŞİD için örgütlenme çalışması yürüttüğü iddiasıyla arandığı da açıklandı. Ayrıca Suruç saldırısıyla aynı gün Genelkurmay Başkanlığı’nca Adıyaman’da PKK ile çatışmada 21 yaşındaki Uzman Onbaşı Müsellim Ünal’ın vefat ettiği duyuruldu.

Bugün ise Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde polis memurları 24 yaşındaki Feyyaz Yumuşak ve 25 yaşındaki Okan Uçar, evlerinde ölü bulundu. PKK’nın silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri (Hêzên Parastina Gel-HPG) tarafından olay üstlenildi. HPG’nin açıklamasında, "Bir Apocu fedai timi, Suruç katliamına misilleme olarak bugün sabah 06.00 sularında Ceylanpınar'da DAİŞ çeteleriyle işbirliği içinde olan 2 polise karşı bir cezalandırma eylemi gerçekleştirmiştir. Gerçekleştirilen eylem sonucunda Feyyaz Özsahra ve Okan Acar isimli polisler öldürülürken, öldürülen polislerin silah ve kimliklerine el konulmuştur" denildi.

Demirtaş: ‘Barış ilkelerimizden vazgeçmeyeceğiz’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, gündüz Bursa’da Suruç’ta hayatını kaybedenlerden HDP PM üyesi Ferdane Kılıç ile oğlu Nartan Kılıç’ın cenazesine katıldı. Buradaki açıklamasında, hem asker-polis ölümlerine değindi, hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun HDP’yi suçlamasına yanıt veren Demirtaş, özetle şunları dile getirdi:

“Kan kanla yıkanmaz, bunu biliyoruz. Bütün bu zorluklara rağmen, demokratik, barışçıl bir yöntemi benimsemeye devam edeceğiz. Çok öldük, çok üzüldük. Bunu gidermenin yolu yeniden çatışma, kan, gözyaşı değildir. Ezilen halklar olarak birlikte olmak zorundayız. Önceki gün Adıyaman'da hayatını yitiren asker de, bugün katledilen polisler de bu halkın evladı. Ceylanpınar'da katledilen polisler, ezilen halkın, emekçilerin çocuklarıdır. Ben onlara da Allah'tan rahmet diliyorum, ailesinin acılarını paylaşıyorum. Eğer bu ülke hepimizin anavatanıysa, birbirimizin diline, kültürüne, yaşam tarzına, inancına saygı duyacağız. Gençlerin bedeni üzerinden siyasi rant devşirdiğimizi söyleyenler, içimizde bulunduğumuz durumun siyasi rant kavramını ağza almayacak kadar vahim olduğunu görmeli. Keşke 32 genç, asker, polis yaşamını yitirmemiş olsaydı. Biz bunun için hayatlarımızdan vazgeçmeye hazırız. Mevcut AKP iktidarı IŞİD ile işbirliği algısı ürettiyse, bu bizden kaynaklanmıyor. Bu algıyı düzeltecek olan biz değiliz. Ülkenin başbakan ve cumhurbaşkanı sanki AKP mağdurdur, IŞİD AKP’ye saldırmıştır, fail HDP’dir gibi konuşmamalı. Bu gençler sizin günahlarınız için ölmedi, sizin günahlarınız yüzünden öldü. Bütün bu acılara rağmen biz adalet, demokrasi ve barış ilkelerimizden vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz.”

Arınç: ‘Ulusal yasa gerek görülmemiştir’

AKP Hükümeti cephesinden son suçlama halkası ise bugün akşam Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, Bakanlar Kurulu sonrasındaki basın toplantısı oldu. PKK kaynaklı Adıyaman ve Şanlıurfa’daki asker-polis ölümlerini anımsatan Arınç, HDP’yi şu sözlerle eleştirdi:

“Suruç Belediyesi’ne ait güvenlik kameralarının olduğu söyleniyor ama aldığımız bilgi: 10 aydır kullanılamıyor. Arama yapılmasına belediye izin vermiyor. Suruç Belediyesi'nin icraatları bunlar. ‘Polis yoktu’ diyenlere başka bir şey daha sormak istiyorum. HDP’lilerden ve belediye yetkilerinden birisi yoktu aralarında. Tüm bu soruların yanıtlarını bulacağız. Hâlâ hükümeti hedef alan ve kan üzerinden terör örgütü propagandası yapanların dikkatli olmasını diliyorum. Fevkalade bir algı operasyonu yapılıyor. Türkiye DAEŞ'e (IŞİD) müzahir hükümet olarak gösterilmeye çalışıyor. Burada hiçbir HDP yöneticisi yok. Halbuki bütün kayıtlar gösteriyor ki Suruç'ta en az 3 gösteri yapılıyor. Her gösteride olaylar nedeniyle HDP'liler açıklama yapıyor. Acaba niye orada yoklardı?”

615 şüpheliden sadece 102’si tutuklanmış

Bakanlar Kurulu’nda sınır güvenliğini de ele aldıklarını belirten Arınç, Suriye sınırında yeni bir güvenlik sistemi inşa çalışmasını özetle şöyle açıkladı:

“Kara Kuvvetleri Komutanı, Milli Savunma Bakanı ve diğer güvenlik yetkililerimizin verdiği bilgiler doğrultusunda sınır güvenliği için risk sıralaması kaçakçılar, sığınmacılar ve teröristler şeklindedir. IŞİD tehdidine karşı sınırda fiziki güvenlik sistemi kurulacaktır. Teröristlerin giriş çıkışları engellenecek, insani amaçlı geçişler devam edecektir. Kritik olan bölgeler tespit edilmiştir. Bir entegre sınır güvenlik sistemi kurulacaktır. Özellikle giriş çıkışlar için tespit ettiğimiz noktalar için bir entegre sınır güvenlik sistemi kurulacaktır. Bu hiçbir zaman duvarlar örmek şeklinde değil, özellikle kaçakçı ve terörist geçişleri önleyecek bir sistem, entegre olarak düşünülmüştür. İçinde Aselsan ve başka kurumların da olduğu bir çalışma ile mükemmel bir çalışma yapılmış.”

Arınç’ın bu açıklamasıyla birlikte 911 kilometrelik sınır hattında kameralı gözlem birimleri, çift katmanlı tel örgü gibi detayları olacak önlemler alınacağı bilgisi basına yansıdı.

Ayrıca IŞİD’in iki yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla terör örgütü listesine alındığını da anımsatan Bülent Arınç, “Son 6 ayda 615 kişi DAEŞ terör örgütü ile bağlantılı olabilecekleri şüphesiyle gözaltına alınmıştır. Bunlardan 102'si tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Temmuz 2015 tarihinden itibaren Suriye'de radikal tabir edilen gruplara katılım bin civarındadır. DAEŞ'e katılanları kastediyorum. PYD'ye katılanların sayısı da bin 500, 2 bin civarındadır” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG