Erişilebilirlik

Türkiye Suriye Sınırına Asker Yığıyor


Türkiye, Suriye sınırına asker yığarken Şam yeni şiddetli patlamalarla sarsıldı.
Türk birlikleri ve uçak savar bataryalarının Suriye sınırına doğru bildiriliyor.

Bu arada Rusya Suriye’nin siyasi bir geçiş dönemine ihtiyaç duyduğunu açıkladı ancak Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevden çekilmesi yolunda yapılan çağrıları reddetti.
Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Moskova’da yaptığı açıklamada Suriye krizine bulunacak çözümün Suriye halkı tarafından bulunması gerektiğini ve Rusya’nın dış müdaheleyi desteklemeyeceğini belirtti.

Suriyeli muhalif gruplar ise , Esad’ın çekilmesini şart koşmayan hiçbir siyasi geçiş planını kabul etmeyeceklerini bildirdi.
Uluslararası temsilci Kofi Annan’ın Çuma günü Cenevre’de yapılacak toplantıda içinde muhalefet temsilcilerinin de yer aldığı bir ulusal birlik hükümeti önermesi bekleniyor.

Diplomatik kaynaklara göre planda Esad’ın istifası etmesi şart koşulmuyor. Toplantıya Güvenlik Konseyinin beş daimi üyeşi, Arap Birliği ve Türkiye katılacak.
Perşembe günü Şam’da Adalet Sarayı önünde meydana gelen şiddetli patlamada yargıç ve avukatların kullandığı çok sayıda araç yandı, üç kişi yaralandı. Suriye devlet televizyonu olayı “terörist saldırı” olarak tanımladı.

Çarşamba günü de silahlı bir grup hükümet yanlısı bir televizyon kanalına saldırmış, 7 kişiyi öldürmüştü. Şam yakınlarındaki el İhbariye televizyonuna düzenlenen saldırıda 3 gazeteci; 4 güvenlik görevlisi hayatını kaybetmişti. Özel bir televizyon kanalı olan el İhbariye Esad rejimine kuvvetli destek veriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG