Erişilebilirlik

Türkiye Suriye Politikası Konusunda Bölündü


Türkiye’de polis ve savcılar hükümetle Suriye’ye gönderildiği iddia edilen silah dolu araçların durdurulması konusunda çatışma halinde. Hükümet tır kamyonlarının durdurulmasının, savcıların yetki sınırlarının dışına çıkması anlamına geldiğini söylese de ülkede Suriye politikası ile ilgili tartışmalar artıyor.

Son birkaç hafta içinde savcılar, Türk istihbaratına ait olduğu açıklanan ve Suriye’de radikal İslamcılara silah taşıdığı iddia edilen birden fazla tırı durdurdu.

Carnegie Avrupa Enstitüsü uzmanı Sinan Ülgen, tır durdurmalarının Türkiye’de devlet içinde Suriye politikasıyla ilgili olarak giderek büyüyen bir çatışmaya işaret ettiğini söylüyor.

Suriye’ye yollanan silahlarla ilgili durumun açığa çıkmasını savcının sağladığını belirten uzman, bunun hassas bir durum olduğunu ve daha önceleri devlet içinde söylemden ileri gitmeyen anlaşmazlıkların artık operasyonları etkiler düzeye taşındığının anlaşıldığını söylüyor.

Hükümet ise tırların yalnızca yardım malzemesi taşıdığı konusunda ısrarcı. Ancak bu konuda kuşkularını belirten muhalefet partileri tırların aranmasına neden izin verilmediğini sorguluyor.

Hükümet Sözcüsü Hüseyin Çelik, arama emri veren savcılar hakkında sert açıklamalar yaptı. Çelik, tırların istihbarat güçlerine ait olduğunu söyledi ve savcıya “Bunun içinde ne olduğu seni ilgilendirmez,” diye seslendi. Çelik ayrıca bu aramaları yaptıran savcıların hesap vereceğini de ekledi.

Hükümet yanlısı medya, tır durdurma olayları ile ilgili olarak Fethullah Gülen’in, yargı ve polis içindeki taraftarlarını suçladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen ay başlayan yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle de Gülen Hareketi’ni suçlamıştı.

Uzmanlar Batılı müttefiklerinin gün geçtikçe Türkiye’nin Suriye’de rejimle savaşan radikal İslamcı gruplara yaklaşımı nedeniyle hassasiyet seviyelerinin yükseldiğini belirtiyor. Ankara ise yalnızca Özgür Suriye Ordusu’nu desteklediğini belirtiyor.

Ancak İstanbul Politika Merkezi’nden Cengiz Aktar, eleştirilerin Ankara’yı kızdıracağı görüşünde. Aktar eleştirilerin Cenevre 2 süreci Montrö’de devam ederken gelmesinin can sıkıcı olduğunu söylüyor. Aktar durumun Türkiye’nin Suriye’nin içişlerine karışmadığı konusunda yaptığı açıklamalara olan güveni azalttığı görüşünde.

Montrö’deki açılış konuşmalarında Suriyeli ve Türk dışişleri bakanları Ankara’nın radikal İslamcı örgütlere silah yolladığı konusundaki suçlamalarla ilgili sert konuşmalar yaptı. Uzmanlar Suriye’nin endişelerinin Türkiye’nin Batılı müttefikleri tarafından da paylaşıldığı görüşünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG