Erişilebilirlik

Türkiye Suriye Politikasını Değiştirecek mi?


Seçimler öncesinde AKP hükümetinin Suriye politikası daha da tartışılır oldu. Suriye politikasına ilişkin farklı görüşler parti içinde de çatlaklar oluşturdu. Bazı çevrelerde ise seçimler sonrasında bu ülkeye yönelik politikalarda değişiklik beklentisi oluştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP, uzun süredir Suriye’deki iç savaşı sona erdirmenin tek yolunun Esat’ın görevden ayrılmasından geçtiğinde ısrar ediyordu.

Bu politika çerçevesinde Ankara, Suriye’deki rejim karşıtı gruplara destek veriyor. Ancak bu politika son dönemde yeniden tartışma konusu oldu, en başta, muhalefet AKP politikaları yüzünden Türkiye’nin iki milyonu aşkın mülteciye ev sahipliği yapmak zorunda kaldığını söylüyor.

AKP’yi eleştirenler, bu politikalar yüzünden Türkiye’nin diplomatik alanda giderek yalnızlaştığına da dikkati çekiyor.

Carnegie Vakfı’nın Brüksel’deki uzmanlarından Sinan Ülgen, Türkiye’nin Suriye politikasında yumuşamaya başladığının işaretlerinin alındığını söylüyor.

Ülgen buna örnek olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın barış görüşmeleri için Esat’ın görevden ayrılmasını bir ön koşul olarak dile getirmekten vazgeçip, Esat’ın da barış görüşmelerine taraf olabileceğini söylemesini örnek gösteriyor. Erdoğan, barış görüşmelerinden sonra geçiş dönemi başladığında Esat’ın hala görevden ayrılması gerektiğini vurguluyor.

1 Kasım seçimlerinden sonra koalisyon ortaklığına gitmek zorunda kalması beklenen AKP’nin Suriye politikalarını gözden geçirmesi gerekebilir.

Tüm muhalefet partileri Suriye konusunda Esat’ın dahil olduğu daha pragmatik bir yaklaşımın benimsenmesini istiyor.

Ancak Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Semih İdiz’e göre Başbakan Ahmet Davutoğlu, hala değişimin önündeki en büyük engel.

İdiz, Davutoğlu’nun, Suriye politikasında değişiklik yapmayacağının işaretlerini verdiğini, halkın ve hatta Erdoğan’ın bu konudaki başarısızlıktan Davutoğlu’nu sorumlu tuttuğunu ifade ediyor.

Ancak Davutoğlu’nun başarısız kabul edildiği tek alan Suriye politikası değil. Haziran seçimlerinde AKP’nin istediği sonucu elde edememiş olmasından da Davutoğlu sorumlu tutuluyor. Kasım seçimlerinde de aynı durumun devamı Davutoğlu’nu daha da zor bir durumda sokabilir.

AKP liderliğindeki olası bir değişimin Suriye politikalarındaki değişikliği de hızlandırabileceği dile getirilen görüşler arasında.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG