Erişilebilirlik

Türkiye Suriye Konusunda ABD’nin Kararını Bekliyor


Suriye’deki kimyasal saldırı iddiasının ardından “bir şey yapılmalı” diyen ABD Başkanı Donald Trump’a ilk destek Türkiye’den geldi. Yıllarca Obama yönetimine yaptığı doğrudan Suriye’ye müdahale etme çağrısı yanıtsız kalan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump yönetiminin Suriye müdahil olması halinde ülkesinin üzerinde düşeni yapacağını söyledi.

Perşembe akşamı Kanal 7-Ülke TV canlı yayınında açıklaması için Amerikan Başkanı’na teşekkür eden Erdoğan, “Ama lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa, biz bunu yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz. Biz Amerika başta olmak üzere, tüm koalisyon güçleri bir araya gelelim.”

Kimyasal saldırı haberlerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştüğünü açıklayan Erdoğan, Rus liderin “bu işin arkasında Esed var mı yok mu?” sorusuna yanıt bulamamasının kendisi için üzücü bir durum olduğunu söyledi.

Erdoğan: ‘Artık adım atalım, ‘elimiz sıcak sudan soğuk suya değmesin’ olmaz’

Suriye’de çözüm için Erdoğan’a göre, artık herkesin acilen karar vermesi gerekiyor.

“Dost kimdir, düşman kimdir, bölgedeki virüs kimdir, bunu artık lütfen öğrenelim, ona göre de artık adımımızı atalım. Ben geçenlerde ABD Dışişleri Bakanı geldiğinde de kendisine söyledim. ‘Siz henüz Suriye'de yoksunuz’ dedim. ‘Rusya Suriye'de var. Ha siz şöyle Suriye'de varsınız, PYD'ye, YPG'ye silah, mühimmat bu tür yardımları yapmakla varsınız. Eğer bu böyle devam edecek olursa bilesiniz ki, buradaki bu cinayetler, bu terör esintileri devam edecek.’ Çünkü şöyle bir zihniyet var. Önce ABD'nin bunu değiştirmesi lazım. Yani 'bir terör örgütünü, biz başka bir terör örgütüyle yok edelim, elimizde sıcaktan soğuğa değmesin.’ Bu olmaz.”

Türkiye’nin El Bab operasyonundan sonra yönelmek istediği Menbiç hala YPG/PYD denetiminde. Menbiç’in batısını Suriye rejimine bırakan YPG’nin ana gövdesini oluşturduğu Menbiç Askeri Konseyi, mart ayı başında kentin kontrolünün yerel unsurlar ve Uluslararası Koalisyon tarafından kontrol edildiğini açıkladı.

Erdoğan: ‘Menbiç’i gerçek sahiplerine verelim, gerçek sahibi Araplar orada Kürt yok’

Türkiye’nin Menbiç’le ilgili hayal kırıklığını yineleyen Cumhurbaşkanı, bu kasabanın gerçek sahibi olduğunu savunduğu Arapların denetimine bırakılmasını istedi.

“Sayın Obama'yla bu işi çözemedik biz. Çünkü Obama maalesef orada PYD'yi ve YPG'yi korumak gayreti içerisinde oldu, bunlara silah yardımı yaptı, çok ciddi silah yardımı yaptı. Kim ne derse desin, elimizde belgeleri var. Biz şimdi bunları Trump yönetimine de söyledik. ‘Elimizde bu belgeler var. Siz PYD terör örgütüne, YPG terör örgütüne bu silahları verdiniz ve onlara bu silah yardımını yaparken bunlardan aynı zamanda DEAŞ da istifade etti.’ Şimdi aynı tuzağa yeniden düşmek istemiyoruz. Eğer insani yardım adı altında bir şeyler yapacaksanız gelin bunu beraber yapalım. Rusya da bayrak dalgalandırmak istiyor. Tamam, beraber yapalım ama Münbiç'i gerçek sahiplerine verelim. Münbiç'in gerçek sahibi kim? Araplar, orada Kürt yok.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun süre sonra ilk kez Suriye lideri Esat’ın hem devlet terörü estirdiğine hem de Türkiye için tehdit oluşturduğuna vurgu yaptı.

Çavuşoğlu: ‘Kimyasal silahların altında müzakere yapılır mı?’

NTV’nin yayınına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Suriye rejiminin saldırıları nedeniyle Astana ve Cenevre süreçlerinin boşa çıkabileceği uyarısında bulundu.

“Son zamanlarda ABD gibi ülkeler de bu rejimin geleceği ile ilgili kararı halk versin dedi. Her şeyi yapmasına rağmen bu rejimi meşrulaştırmak için esnek davranırsanız yine öldürüyor. Burada Rusya'nın bir kere rejime sahip çıkması son derece yanlıştır. Ateşkes sürecinde insanları İdlib'e gitmesine izin veriyorsunuz, bazı bölgelerde de göçe zorlandı. Burada toplandıktan sonra saldırmaya başlıyorsunuz. Bu nereye kadar gidecek? Buradaki saldırılar devam edecek mi etmeyecek mi önemli olan bu. Devam ederse Astana'nın da Cenevre'nin de bir anlamı kalmaz. Kimyasal silahların altında müzakere mi yapılır?”

Çavuşoğlu: ‘ABD kırmızı çizgi aşıldı dedi bakalım ne yapacak?’

Erdoğan gibi Çavuşoğlu’nun da gözü Amerika’nın bir sonraki adımında, “Biz her türlü duruma hazırlıklıyız. Güçlü bir ülkeyiz biz. İnsani konularda adım atarız biz o problem değil, hazırlığımız da olur. Ama nereye kadar sürecek bu? Bizim derdimiz başka. Biz 3 milyon insana sahip çıktık. Kimyasal silahların kullanımını nasıl durduracağız onu halletmemiz lazım. Bu sadece Türkiye'nin derdi değil ki. Bu rejim durdurulmadığı sürece bu devam edecek. Esas bunu durdurmamız lazım. ABD kırmızı çizgi aşıldı dedi, bakalım ne yapacak?”

Dışişleri Bakanı, Amerika’nın Suriye sahasında işbirliğini sürdürmesi halinde Türkiye-ABD ilişkilerinin bu durumdan olumsuz etkileneceğinin de altını çizdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG