Erişilebilirlik

Türkiye Sondaj Gemisi Yavuz’u Doğu Akdeniz’e Gönderdi


Türkiye, petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri için ikinci sondaj gemisi Yavuz’u Doğu Akdeniz’e gönderdi. Kocaeli’nin Dilovası ilçesinden yolan çıkan Yavuz’u uğurlama töreninde konuşan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, sondaj çalışmalarının Temmuz'da başlayacağını, yaklaşık bin metre su derinliği ve 3 bin metre sondajla beraber çalışmaların yapılacağını söyledi.

Yavuz’un Karpaz 1 kuyusu için Doğu Akdeniz'de çalışmalara başlayacağını söyleyen Enerji Bakanı Dönmez, sondajın 3300 derinlikle 3 ayda tamamlanacağını açıkladı.

"Hem kendi haklarımızı hem de KKTC’nin haklarını savunacağız. Türkiye'nin kararlılığına kimse engel olamayacak" diyen Dönmez, ‘’Bazı bölge dışı aktörleri uyarmak istiyorum. Hiçbir sonuca ulaşmayacak illüzyonların peşine düşmeyin’’ diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da uğurlama töreni için yazılı mesaj gönderdi. Erdoğan mesajında, "Türkiye şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da kendi çıkarlarıyla beraber Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de çıkarlarını savunmayı sürdürecektir. Bugün uğurlama törenini gerçekleştirdiğimiz Yavuz gemisi, Türkiye'nin bu kararlılığının en somut, en net ifadesidir. İnşallah yakın bir zamanda hem şu an bölgede bulunan Fatih gemimizden, hem de Yavuz gemimizden müjdeli haberler alacağımıza inanıyorum’’ ifadelerini kullandı.

Akdeniz'deki doğalgaz ve hidrokarbon yataklarının paylaşımı KKTC ve Ankara ile Rum kesimi arasında uzun süredir gerilim yaratıyor. Türk sondaj gemisi Fatih, geçen Aydan bu yana Kıbrıs’ın batısında demirli ve çalışmalarını sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG