Erişilebilirlik

Türkiye Somali'de Büyük Bir Yeniden Yapılanma Projesi Başlattı


Somalia's PM Abdiweli Mohamed Ali, left, shakes hands with Turkish counterpart before he addresses a conference that aims to support Somalia in a transition process, Istanbul, Turkey, June 1, 2012.
Somalia's PM Abdiweli Mohamed Ali, left, shakes hands with Turkish counterpart before he addresses a conference that aims to support Somalia in a transition process, Istanbul, Turkey, June 1, 2012.

Afrika ülkelerindeki ekonomik ve siyasi nüfuzuyla uluslararası rolünü arttırmaya çalışan Türkiye, Somali’de büyük bir yeniden yapılanma projesi başlatıyor.

Türkiye, yirmi yıldır savaşlarla boğuşan Somali’ye barış ve güvenlik getirmeyi, istikrarlı bir hükümet kurmayı amaçlıyor. Ekonomisi hızla gelişen Türkiye, enerji, inşaat ve tarım sektörlerinde de bu ülkeyle ticareti geliştirmenin yollarını arıyor.

Ancak Ankara’nın önündeki en büyük zorluk, Somali’de 20 yıldır merkezi hükümetin bulunmaması. Geçen yıl büyük kuraklık yaşayan Somali’de geçici hükümet, yönetimi ele geçirmeye çalışan şeriatçı el Şabab örgütüyle mücadele ediyor. Son dönemde BM’nin desteklediği geçici hükümete bağlı kuvvetler ve Afrika Birliği’ne bağlı barış gücü birlikleri, militanlara karşı ilerleme sağlamış durumda.

Türkiye’deki basın yayın organları, Ankara’nın Somali’deki çatışmaları durdurmaya çalıştığını bildiriyor. Türkiye ayrıca Somalili güvenlik kuvvetlerine eğitim ve destek de vadetti.

Öte yandan bazı Türk mühendislik şirketleri, savaş yüzünden harabeye dönen Somali’nin başkenti Mogadişu’ya gitmeye başladı.

Türkiye Somali’ye vaatlerini tutmak amacıyla bir dizi önemli adımlar attı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yıllar sonra Somali’yi ziyaret eden ilk Batılı lider oldu. Türk Hava Yolları da 20 yıldan sonra Somali’ye ilk sefer düzenleyen ilk büyük havayolu şirketi oldu.

Son olarak Türkiye Somali’ye yardım amacıyla bir uluslararası konferansa ev sahipliği yaptı. Konferans, geçici hükümetin görev süresinin sona ereceği 20 Ağustos’a kadar istikrarlı bir hükümet kurmanın yollarını görüştü.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Selçuk Ünal, Erdoğan’ın Somali ziyaretinden bu yana bu ülkeye 50 milyon dolar insani yardım yapıldığını söyledi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Barış Araştırmaları Merkezi Genel Koordinatörü Veysel Ayhan, Türkiye’nin Somali’ye ilgisinin iki ülke arasındaki tarihi bağlardan kaynaklandığını söyledi. Somali’ye istikrar getiren bir Türkiye’nin uzun vadede tüm bölgeye istikrar getirebileceğini savunan Ayhan, Ankara’nın bölgede “yumuşak güç” olmaya çalıştığını belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG