Erişilebilirlik

Soçi'de Taraflar Temel Prensipler Üzerinde Uzlaştı


Rusya'nın ev sahipliğinde Soçi’de düzenlenen "Suriye Ulusal Diyalog Kongresi" sona erdi.

Kongrenin sonunda Suriye Anayasası’nda değişiklikler yapılması için 150 üyeli bir komite oluşturuldu.

Katılımcılar Suriye’yi yedi yıl süren iç savaştan kurtarmak ve seçimler aracılığıyla ülkede demokrasiyi desteklemek üzere temel prensipler üzerinde uzlaştı.

Yayınlanan sonuç bildirgesinde;

  • Soçi Konferansı Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve demokrasisini destekliyor denildi.
  • Suriye’de hükümetin yapısına yalnızca Suriye halkının karar verebileceği vurgulandı.
  • Tüm Suriyelilerin din ve etnisite farketmeksizin eşit haklara sahip olmaları gerektiği kaydedildi.
  • Suriye güvenlik kurumlarının varlığını sürdürmesi, ancak bu kurumların yasalar içinde hareket etmesi gerektiği ifade edildi.
  • “Suriye ordusu Suriye’nin sınırlarını yabancı tehditlere karşı koruma ve terörle mücadele etme amacıyla varlığını sürdürmelidir” denildi.

Sonuç bildirisinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat'ın adı geçmedi.

Türkiye Soçi’de ÖSO'nun da Temsilcisi Oldu

“Suriye Ulusal Diyalog Kongresi”nde Türkiye’nin, sahada Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adı altında savaşan grupları da içeren muhalif kesimlerin temsiliyetini üstlendiği açıklandı.

Konferans sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmeleri gerçekleştirerek Soçi’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Rusya tarafı, iki bakan arasında sabah iki ayrı telefon görüşmesi yapıldığını ve Lavrov’un konuyu çözümleyeceklerini ifade ettiğini paylaştı.

Soçi’deki gelişmelere ilişkin Türk diplomatik kaynaklar tarafından değerlendirmeler yapıldı. Kaynaklar, Soçi’de Suriye’nin gelecek siyasi yapılanmasını ele almak ve anayasa hazırlığında bulunmak üzere yapılan kongrede “Suriye Bayrağı” nedeniyle kriz yaşandığını paylaştı. Kaynaklar, Ankara’dan kongreye katılmak üzere Soçi’ye ulaştıklarında havalimanı ve kongre merkezinde Suriye Bayrağı asılı olması nedeniyle Suriye muhalefeti heyeti tarafından tepki gösterildiğini açıkladı. Buna göre; Ankara’dan giden Suriye muhalefeti heyetince Soçi’de rejim bayraklı resim ve logolar ile kongre düzenlenmesine tepki olarak “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi”ne katılmama kararı aldı. Bu gelişme üzerine Suriye muhalefeti heyeti tarafından kendilerini temsil etme konusunda ise, Türk Heyeti’ne yetki verildiği dile getirildi.

Soçi’deki gelişme çerçevesinde; Türk diplomatik kaynaklar, “Suriye Bayrağı” için “rejim bayrağı” ifadesini kullanarak, Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) yaklaşımı itibariyle Türkiye’nin de Suriye’deki mevcut resmi bayrağı Beşar Esad rejimi simgesi olarak nitelendirmiş oldu. ÖSO, hali hazırdaki resmi Suriye Bayrağı’nı reddederek, yeşil, beyaz ve siyah renkleri ve üzerinde üç kırmızı yıldız olan bayrağı Suriye Bayrağı olarak kabul ediyor. Ancak uluslararası kamuoyunda Suriye’nin resmi bayrağı olarak kırmızı, beyaz ve siyah renklerinde ve üzerinde iki yeşil yıldız olan bayrak kabul ediliyor.

Ankara’dan Soçi’ye gittikten sonra kongreye katılmaktan vazgeçen Suriye muhalefeti heyeti başkanlığını ise Ahmed Tuma’nın yürüttüğü de açıklandı.

Ahmed Tomah, Reuters tarafından yayınlanan video kaydında muhalefet grubunun protesto olarak Türkiye’ye dönmeye karar verdiğini belirtti. Tomah, Türk heyetinin muhalefetin taleplerini temsil edeceğini de belirtti.

Tomah, grubun sivillerin bombalanmasının sona erdirilmesi konusunda verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle boykot kararı aldığını da söyledi.

Soçi’de Türk Heyeti başkanlığını Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal yürüttü. Rus Heyeti’nin başkanlığını Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev ve İran Heyeti’nin başkanlığını ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari üstlendi.

Soçi’de “Reyhanlı saldırganı” krizi

Akşam saatlerinde Soçi’de “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi”nde; Rusya ile Türkiye arasında katılımcılar açısından sıkıntı yaşandığı da ortaya çıktı.

Türk diplomatik kaynaklar, Soçi’deki kongrede THKP-C Acilciler terör örgütü lideri Mihraç Ural’ın görülmesi üzerine olaya tepki gösterildiğini açıkladı. Kaynaklar, THKP-C Acilciler terör örgütü lideri Ural’ın, 2013 yılında Hatay/Reyhanlı'da 52 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısı sanığı olduğunu anımsattı. Bu nedenle kaynaklar, Soçi’deki Türk Heyeti tarafından Rusya Dışişleri ve Savunma bakanlıkları nezdinde girişimde bulunulduğunu bildirdi. Kaynaklar, “Ural’ın, daha önce Türkiye’ye iletilen davetliler listesinde yer almadığını ve bu şahsın kongrede hazır bulunmasından duyulan rahatsızlığın kayda geçirilerek, izahat istendiğini” ifade etti. Kaynaklar, “Rus makamları, vakayı ivedilikle inceleyeceklerini ve sonucundan bilgi vereceklerini bildirmiştir” açıklaması yaptı.

Erdoğan’dan ÖSO için Kuvayi Milliye benzetmesi

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Başkanı olarak parti grup konuşmasında, kamuoyunda Özgür Suriye Ordusu’nun üyelerine ilişkin “radikal dini akım mensupları” veya “teröristler” gibi eleştirilere yine sert tepki gösterdi. Erdoğan’ın, “Özgür Suriye Ordusu, kendi vatanlarını korumak için bir araya gelip organize olmuş, bizim de desteklediğimiz, tıpkı Kurtuluş Savaşımızdaki Kuvayi Milliye güçleri gibi sivil oluşumdur” sözleri dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, Kuvayi Milliye ulusal bağımsızlık mücadelesini vermiş askeri ve sivil kuvvetleri işaret ediyor. Kuvayi Milliye, 1920’lerdeki koşullarda Osmanlı İmparatorluğu’nun işgal edilmesi üzerine bağımsızlık amacıyla yabancı devletlere karşı savaşıyordu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG