Erişilebilirlik

Türkiye ‘Sivil Ölüm’ İddialarına Tepkili


Türkiye, Afrin operasyonu nedeniyle sivil ölümleri yaşandığı iddialarına tepki gösterirken; PYD-YPG cephesinden atıldığı belirtilen roketler nedeniyle bugün 2 Türk vatandaşı hayatını yitirdi.

Türkiye kamuoyunda bugün 14’ncü günündeki ‘Zeytin Dalı Operasyonu’ nedeniyle görüş ayrılıkları yaşanıyor. Türkiye’nin, PKK’nın kolu olduğu gerekçesiyle Suriye’deki Kürt yapılanması PYD-YPG’ye yönelik askeri operasyonu, HDP ve bazı Kürt kökenli vatandaşlarca da tepkiyle karşılanıyor. Afrin operasyonu nedeniyle sivil ölümler olduğu iddiası ise hem uluslararası kamuoyunda hem de ülke içerisinde tartışılıyor. Türk hükümetiyse, uluslararası alanda sivil ölümler iddialarına karşılık hem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hassasiyetini hem de de PYD-YPG’nin ateş açması nedeniyle Türkiye’nin sivil kayıplarını hatırlatıyor.

Hükümet, ayrıca ülke içerisinde özellikle sosyal medya paylaşımlarıyla, “sivil ölümler” ya da “Afrin’e operasyon durdurulmalı” gibi görüşleri ifade edenlere karşı gözaltı ve tutuklama kararları alınmasını destekliyor. Son olarak bugün Ankara’da HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın danışmanı Songül Akbay’ın da bulunduğu çok sayıda HDP’li isim gözaltına alındı. Ayrıca savaş karşıtı Twitter paylaşımları nedeniyle KESK’e bağlı Tarım Orkam Sen Genel Başkanı Hamit Kurt, Öğrenci Kolektifleri üyesi Aysu Simge Taştan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyesi Cevahir Canpolat, Kaos GL üyesi Ali Erol ve Seyri Sokak muhabiri Sibel Tekin ile Emek Erez’in gözaltına alındığı ortaya çıktı.

Başbakan Binali Yıldırım ise, bugün Ankara-Niğde Otoyolu Temel Atma Töreni’nde Zeytin Dalı Operasyonu hakkında konuştu. Yıldırım, buradaki konuşmasında Türkiye’nin PYD-YPG’nin roket saldırıları nedeniyle yaşadığı can kayıplarını gündeme taşıdı. Yıldırım, “Afrin'e biz niye gittik? Bugün itibarıyla bu hareketin, operasyonun ne kadar haklı, gerekli olduğunu bütün dünya bilsin istiyorum. Şu ana kadar bu alçaklar Afrin’den Reyhanlı’ya, Hatay’a, Kilis’e 12 günde tam 82 tane roket attılar. Bu roketler sebebiyle 5 vatandaşımız hayatını kaybetti ve 100’den fazla da yaralanan vatandaşımız var. Yıkılan binalar, camiler ayrıca buna dahil değil. Peki bu durumda ne yapacağız biz? Elimizi kolumuzu bağlayıp bu alçakların masum insanlara roket, bomba göndermesini mi bekleyeceğiz? Beklemedik, tepelerine bindik. Tünellerini, mevzilerini, her şeylerini başlarına yıktık, hepsinin de canına okuyacağız, tertemiz edeceğiz. Böylece sadece ülkemizin, vatandaşımızın can ve mal emniyetini sağlamış olmayacağız, aynı zamanda Afrin’de yaşayan yarım milyonu bulan Arap, Kürt, Türkmen kardeşlerimizi de bu beladan kurtaracağız” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da, yaptığı yazılı açıklamada, operasyonda sivil ölümler yaşandığı yönündeki haberleri “kara propaganda niteliğinde, gerçekle ilgisi olmayan” şeklinde değerlendirdi. Aksoy, “Esasen PKK/KCK/PYD-YPG, sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakta, bölgeden ayrılmalarına izin vermemekte, çocukları bile zorla silah altına alarak çatışma alanına sürmekte ve DEAŞ mensuplarını da kendi saflarında çatışmaya zorlamaktadır. Terör örgütü, etkisiz hale getirilen teröristleri masum siviller gibi gösterme gayreti içindedir. Hedef DEAŞ iken sivillerle ilgili herhangi bir iddiada bulunmayanların, hedef PYD/YPG olunca bu tür iftiralara başvurması manidardır” açıklaması yaptı.

Çavuşoğlu, Macron’u “Türkiye düşmanlığı” ile suçladı

Bu arada Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, seçim bölgesi Antalya’daki konuşmasında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Afrin’in işgal edilmemesi” yönündeki sözlerine tepkiliydi. Çavuşoğlu, “Hiç merak etmesinler biz Fransa değiliz. Biz Türkiye Cumhuriyetiyiz. Zamanında tüm ülkeleri kıtaları işgal edecek ülkeler olarak görenler ve orada sömürenler de Türkiye’yi de kendileri gibi zannediyorlar, düşünüyorlar. Bunların işte geçmişini çok iyi biliriz. Nasıl sömürgeci olduklarını çok iyi biliriz. Dünyada insani yardımda ikinciyiz. Ecdadımızdan aldığımız mirastır. Milli gelire göre dünyada açık ara önde Türkiye'dir. Tarihi karanlık olan ülkelerin Türkiye’ye böyle şeyler demesini hakaret sayarız. Niye burada ölen sivillerin haklarını savunmuyorsunuz. Neden teröristlerin haklarını savunuyorsunuz? Neden hep teröristleri darbecileri savunmak zorunda kalıyorsunuz. Bunun tek bir açıklaması var Türkiye düşmanlığı, fesatlık, kıskançlık” diye konuştu.

Reyhanlı’da 2 sivil öldü

Sahada Zeytin Dalı Operasyonu’na ilişkin TSK’dan bugün yapılan açıklamada ise, “Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 823 olmuştur” denildi.

Sahada operasyon sürürken, Suriye kaynaklı sınır bölgesindeki yerleşim yerlerine isabet eden roketler nedeniyle Türkiye tarafında can kayıpları ve yaralanma olayları bugün de devam etti. Kilis ili ve Hatay’ın Reyhanlı ilçesine roketler düştüğü bildirildi.

Hatay Valiliği’nden yapılan açıklamada, “2 Şubat’ta Afrin bölgesinden PYD/PKK/KCK/YPG tarafından Reyhanlı ilçemize saat 11.00 sıralarında 3 adet, saat 13.50 sıralarında 3 adet olmak üzere toplam 6 adet askeri mühimmat atılmış olup, askeri mühimmatın 3’ü Reyhanlı ilçe merkezine, 3’ü ise ilçe dışında boş araziye düşerek infilak etmiştir. İlçe merkezine düşen 3 adet askeri mühimmatın infilak etmesi sonucu; 2 vatandaşımız kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiş, 2’si ağır yaralı olmak üzere 16 vatandaşımız ise yaralı olarak ilimizdeki çeşitli hastanelere sevk edilerek tedavi altına alınmıştır” denildi.

Hatay Valiliği’nin ifade ettiği hayatını kaybeden vatandaşlar ise, yerel haber ajanslarındaki bilgiler itibariyle Rıfat Sinirli (69) ve Ahmet Şanverdi olarak açıklandı.

Başbakan Yıldırım’ın bugünkü konuşması sonrasında Hatay – Reyhanlı’da yaşanan can kayıplarıyla birlikte Türkiye’nin kendi sınırları içerisindeki sivil ölümleri sayısı 7’ye yükseldi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG