Erişilebilirlik

Türkiye Sınırı Yakınında 9 Köy IŞİD'den Geri Alındı


Rakka ilinde IŞİD militanlarıyla çarpışan Suriye Demokratik Güçleri savaşçıları
Rakka ilinde IŞİD militanlarıyla çarpışan Suriye Demokratik Güçleri savaşçıları

Suriye’nin Menbiç (Münbiç) bölgesinde devam eden operasyonda Amerika’nın destek verdiği muhalif güçler, Türkiye sınırı yakınlarındaki dokuz köyü IŞİD’den geri aldı.

Operasyonlara Amerika’nın önderliğindeki koalisyon uçakları da havadan destek veriyor. Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü on 24 saatteki bombardımanda en az 15 sivilin öldüğünü bildirdi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan ve Menbiç operasyonuyla doğrudan bağlı askeri kaynaklar, IŞİD militanlarının bölgeden ailelerini tahliye etmeye başladığını, ancak diğer sivilleri insan kalkanı olarak geride kalmaya zorladıklarını bildiriyor. Çevre köyleri ele geçiren güçler de IŞİD militanlarının çok az direniş gösterdiğini kaydediyor.

Kürtler’in ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), yanlarındaki 200 askerden oluşan Amerikan özel birlikleriyle beraber, Fırat’ın iki yakasına geçti. Fırat’ın batı yakası Türkiye’nin kırmızıçizgisi olarak biliniyor. Amerikan birlikleri, çarpışmalarda yer almıyor.

Anadolu Ajansı’nın Halep’ten geçtiği ve yerel kaynaklara dayandırdığı haberde, YPG güçlerinin Fırat çevresinde bir belde ve 11 köyü IŞİD’den aldığı, örgütün “ağırlığını Fırat nehrinin batısına verdiği” bildiriliyor. Ajans YPG’i, “PKK’nın Suriye uzantısı PYD”, IŞİD’i de “DAEŞ” olarak adlandırıyor.

Sünni Araplar da Kürtler’in ilerleyişinden rahatsızlık duyuyor.

Ancak, Amerika uzun zamandır Menbiç ve civarının IŞİD militanlarından geri alınmasını hedefliyordu. Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’nün sorusunu yanıtlayan bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, “Amerika ve koalisyon, IŞİD’i Menbiç kentinden çıkarmak için Araplar’ın önderliğindeki yerel IŞİD karşıtı güçlere destek veriyor” ifadesini kullandı.

Suriye Demokratik Güçleri, geçen ay da Rakka yakınlarındaki köyleri geri almıştı.

Bu arada 2012 yılından bu yana ilk kez insani yardım konvoyları Daraya kasabasına girdi.

Rusya, yardımın dağıtılabilmesi için 48 saat boyunca silahların susacağını açıkladı.

Şam’ın güneybatısındaki Daraya’da yaklaşık 8 bin kişi yaşıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG