Erişilebilirlik

Türkiye Almanya'dan Salih Müslim’in İadesini İstedi


Türkiye, Suriye’deki Kürt yapılanması PYD’nin eski eş başkanı Salih Müslim’in Çek Cumhuriyeti’nin ardından geçtiği Almanya’dan iadesi için başvuruda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’nın, Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı iade talebini geçen Cuma günü (2 Mart) Almanya’ya resmen ilettiği bildirildi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Müslim hakkındaki terör saldırısı suçlamalarına ilişkin dosya, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nce hazırlandı. Bu dosya, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Almanya tarafına iletilerek, Müslim’in geçici tutuklanması ve Türkiye’ye iadesi talep edildi.

Müslim, önceki gün Almanya’nın başkenti Berlin’de YPG ve PKK bağlantılı olduğu kaydedilen mitinge katıldı.

Müslim, Çek Cumhuriyeti’nde 25 Şubat’ta Türkiye’nin İnterpol aracılığıyla talep ettiği yakalama kararı nedeniyle gözaltına alındı. Ancak Müslim, Türkiye’nin iade talebine rağmen 27 Şubat’ta serbest bırakıldı.

Bozdağ: Terör örgütleri Almanya’da rahatlıkla faaliyette bulunuyor

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Almanya’ya tepki gösterdi. Bozdağ, Bakanlar Kurulu sonrasındaki açıklamasında, “PKK, PYD, YPG ve Türkiye’nin aleyhine faaliyette bulunan FETÖ, DHKP-C gibi terör örgütleri Almanya’da çok büyük bir rahatlıkla faaliyette bulunmakta, para toplamakta, toplantı ve gösteri yapmakta, terörist devşirmektedirler, Türkiye’nin aleyhine her tür çalışmayı yapmaktadırlar. Bunu Türkiye’nin kabul etmesi mümkün değildir” dedi.

Bozdağ, Müslim’le ilgili olarak da, “Salih Müslim’in Çekya’da yakalanması, gözaltına alınması ve serbest bırakılması sürecini beraber takip ettik. Salih Müslim’in Almanya’ya gideceğine ilişkin bilgiler gelince tutuklanması yönündeki talep cuma günü Almanya’ya iletildi. Almanya aramızdaki ilişkiye uymadı. Almanya’yı dürüst davranmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Çavuşoğlu da yarın Gabriel ile konuşacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Almaya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'ye yarın yapacağı görüşmede Müslim’in iadesi talebini de ele alacaklarını açıkladı. Çavuşoğlu, “Salih Müslim ile ilgili girişimlerimiz oldu. Yarın da Almanya’da Sigmar Gabriel ile buluşacağız ve bu konuyu ele alacağız. Nereye giderse gitsin, peşini bırakmayacağız. Çünkü Türkiye’deki terör saldırılarının sorumlusu olarak tutuklama kararı var” diye konuştu.

Türkiye Müslim’i terör saldırılarıyla suçluyor

Eski PYD Eş Başkanı Salih Müslim hakkında Ankara’da düzenlenen Merasim Sokak ve Güvenpark terör saldırıları nedeniyle hali hazırda yakalama kararı bulunuyor. Müslim, her iki olayda da terör saldırıları nedeniyle terör örgütü yöneticiliği kapsamında suçlanıyor.

Ankara Merasim Sokak’ta 17 Şubat 2016’da askeri servis araçlarını hedef alan saldırıda 29 kişi hayatını kaybetmişti. Bu saldırıyı Kürdistan Özgürlük Şahinleri, kısa adıyla TAK adlı terör örgütü üstlenmişti. Ankara Güvenpark’ta sivil toplu taşıma araçlarını hedef alan 13 Mart 2016’taki saldırıda ise 36 kişi yaşamını yitirmişti. Bu saldırıyı da TAK üstlenmişti. Ancak Türkiye, Suriye’den giriş yapmış saldırganlarca düzenlenen her iki terör saldırısı arkasında asli örgüt olarak PKK ve Suriye kolu PYD-YPG’nin bulunduğunu duyurmuştu. Bu nedenle Müslim hakkında Merasim Sokak saldırısı nedeniyle 22 Kasım 2016’da ve Güvenpark saldırısı nedeniyle de 28 Mart 2017’de yakalama kararı çıkartılmıştı. Türkiye, Müslim’in Çek Cumhuriyeti’nden iadesini de söz konusu terör saldırıları çerçevesinde talep etti.

Son olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1 Şubat’ta Ankara–Çukurambar semtindeki Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nda yaşanan bombalı saldırı nedeniyle Müslim hakkında yakalama kararı çıkarttı. Başsavcılık’ın, vergi dairesi saldırısı gerekçesiyle Müslim’in yakalanması talebini Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin 21 Şubat’ta kabul ettiği duyuruldu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG