Erişilebilirlik

'Türkiye Rus Ordusu Tarafından Kuşatıldı'


'Türkiye Rus Ordusu Tarafından Kuşatıldı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Türk İlerleme Enstitüsü'nün (Turkish Institute for Progress) Suriye ve Güney Kafkasya, Türk ve NATO Güvenliğine Tehdit konulu panelin konuşmacıları Rusya’nın bölgede artan etkinliğine dikkat çekti. Toplantının konuşmacılarından Stephen Blank, Türkiye’nin Rus Ordusu tarafından kuşatıldığını savundu.

Washington’da yapılan panelin konuşmacıları, Heritage Vakfı'ndan dış politika uzmanı Luke Coffey, Doğal Kaynaklar ve Jeopolitik Merkezi'nden Ariel Cohen, Türk İlerleme Enstitüsü Başkanı Derya Taşkın, Amerika Dış Politika Konseyi’nden Rusya uzmanı Stephen Blank’tı.

Panelin açılışını Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği maslahatgüzarı Tugay Tunçer yaptı. Türkiye’nin şu anda karşılaştığı en büyük güvenlik tehdidinin Suriye krizi olduğunu söyleyen Tunçer, Suriye krizinin Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerinde de fazla etkisi olduğunu belirtti.

Stephen Blank de Türkiye’nin Rus ordusu tarafından kuşatıldığını, Rusya’nın bir nevi terörizm sponsoru olduğunu söyledi.

Blank, “Ermenistan’da Rus askeri üssü var, Karadeniz donanması da daha güçlendi, Rusya Karadeniz’i domine ediyor, Rus gemilerinin ateş gücü çok yüksek, bunların dışında Moskova bir kez daha Kürtleri silahlandırıyor, Moskova 1890’dan beri Kürtlerle oynuyor, Rusya etnik kartı kullanıyor, Rusya’nın PYD ve PKK’yı silahlandırmasının yanısıra Moskova Akdeniz’de de varlığını artırıyor. Suriye’ye 10 bin asker gönderdi. Rusya Ortadoğu ve akdeniz’de daha fazla rol oynamak istiyor. Dağlık Karabağ sorunu da çözülmeli, bu ilerde çok daha büyük sorunlara yol açabilir. Nato yeteneklerini arttırmalı, Karadeniz, Balkanlar ve Türkiye’de. Yeni bir Ortadoğu politikasına ihtiyaç var” dedi.

Ariel Cohen de Türkiye-Rusya ilşkilerinin gerilmesinde Moskova’nın kendini ayağından vurduğunu söyledi.

Cohen, “Rus uçağının düşürülmesinin ardından Moskova izlediği politika ile kendini ayağından vurdu. Çünkü Türkiye ile Rusya ilişkileri 400 yılda bir noktaya gelmişti. Rusya, Osmanlı İmparatorluğu zamanında ve şimdi Türkiye’ye karşı hep ermeniler ile kürtleri kullandı. Avrupa da doğu politikasında etkili olamadı” dedi.

Cohen ayrıca NATO’nun Suriye konusunda Türkiye ile çalışması gerektiğini söyledi, Türkiye’ye destek için hava savunma sistemlerinin gönderilmesi gerektiğini vurguladı.

Panelin katılıcımlarından Luke Coffey de Türkiye ile Rusya’nın tarih boyunca gerilimler yaşadığını, ilşkilerdeki son anlaşmazlığın yeni olmadığını vurguladı. Coffey, Türk Amerikan ilişkilerinin önemine de vurgu yaptı. Coffey, iki ülke ilişkilerinin bazı sorunlara rağmen kopamayacağını kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG