Erişilebilirlik

Türkiye İran'dan Petrol İthalatını Azaltıyor


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad

Daha önce tek taraflı yaptırımlara uyma zorunluluğu olmadığını savunan Türkiye’nin bu kararı, önemli bir politika değişikliği olarak görülüyor

Türkiye İran’dan petrol ithalatını azaltıyor. Türkiye'nin tek rafineri şirketi olan Tüpraş, İran'dan ham petrol alımlarının yüzde 20 azaltılmasına karar verildiğini açıkladı. Enerji Bakanı Taner Yıldız da İran'dan alınan petrolün bir kısmının Libya'dan ithal edilmesi için çalışma başlatıldığını söyledi.

Daha önce tek taraflı yaptırımlara uyma zorunluluğu olmadığını savunan Türkiye’nin bu kararı, önemli bir politika değişikliği olarak görülüyor. İran’dan petrol ithalatının azaltılması, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Seul’de Başkan Barack Obama’yla görüşmesi ve Tahran temaslarını izliyor.

Amerikan yönetimi, nükleer programı nedeniyle uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeyen İran’ı tutumunu değiştirmeye zorlamak için, BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarına ek olarak tek taraflı olarak yaptırım uygulama kararı almıştı. Washington, İran’dan petrol ithalatını azaltmayan diğer ülkelerin bankaları ve mali kuruluşlarının da yaptırımlara hedef olacağını bildirmişti.

Petrol ihtiyacının önemli bir kısmını İran’dan karşılayan ülkelere, ithalatı azaltmaları için 28 Haziran tarihine kadar süre tanınıyor. Aybaşında Amerikan yönetimi İran’dan petrol alınımını azalttığı için Japonya ve 10 Avrupa ülkesinin yaptırımlardan muaf tutulacağını açıkladı. Yaptırımlardan muaf tutulacak ülkeler listesinde Türkiye yer almıyordu.

Türkiye petrol ithalatının yüzde 30’unu İran’dan yapıyor. İran’dan 1 milyon ton ham petrol alınımının kesileceğini söyleyen Enerji Bakanı Taner, petrol kaynaklarını çeşitlendirme ihtiyacından bu kararı aldıklarını, yaptırımlarla bir ilgisi olmadığını savundu.

İran’ın petrol ithal eden ülkelerin başında Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore geliyor. Beşinci sırada olan Türkiye’nin kararının ardından gözler henüz ithalatı azaltma konusunda resmi olarak taahhüt vermeyen Çin’de.

XS
SM
MD
LG