Erişilebilirlik

Türkiye: "İran'a Saldırı Felaket Olur"


Türkiye: "İran'a Saldırı Felaket Olur"
Türkiye: "İran'a Saldırı Felaket Olur"

Türkiye ve Katar, Batıyı İran’a saldırmaktan kaçınmaya ve nükleer uyuşmazlığa görüşmeler yoluyla çözüm bulmak için daha çok çaba harcamaya çağırdı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Münih’teki güvenlik konferansında yaptığı konuşmada saldırının felaket olacağını buna karşılık İran’ın nükleer sorununun karşılıklı güven ve siyasi irade gösterilirse hızla çözülebileceğini vurguladı.

Askeri seçeneğe başvurulmasını önlemek için herkesin görüşmeleri ciddiye alması gerektiğini belirten Davutoğlu, tarafların yeniden masaya oturacakları ve bu kez çözüm bulacakları umudunu da dilegetirdi.

Katar Dışişleri Bakanı Halid Muhammed el-Attiye de saldırının çözüm getirmeyeceğini, İran’a yaptırımları arttırmanın durumu daha da kötüleştireceğini söyleyerek diyalog yolunu savundu.

El-Attiye sorunu çözmek için Batılı ülkelerin İran ile ciddi bir diyalog başlatması gerektiğini söyledi.

Öteyandan İran devrim muhafızları komutan yardımcısı yarı-resmi Fars haber ajansına yaptığı açıklamada İran’ın topraklarını bir askeri müdahele için kullandıran her ülkeye saldıracağı tehditinde bulundu.

Amerika ve İsrail, diplomasi çözüm getirmezse askeri müdahele seçeneğine kapıyı açık tutuyor. İran ise saldırıya uğrarsa misilleme yapacağını, Körfezdeki ABD üsleriyle Hürmüz Boğazını hedef alacağını bildiriyor.

Batı ile İran arasında gerginlik geçen ay Avrupa Birliği’nin Tahran’a petrol ambargosu dahil yeni yaptırımlar uygulama kararı almasıyla daha da arttı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG