Erişilebilirlik

Türkiye OECD Bakanlar Konseyi Başkanlığı’na Aday


Türkiye OECD Bakanlar Konseyi Başkanlığı’na Aday
Türkiye OECD Bakanlar Konseyi Başkanlığı’na Aday

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye olarak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Bakanlar Konseyi’nin 2012 dönem başkanlığına aday olduklarını açıkladı. Babacan, ay sonu açıklanacak sonuçtan umutlu olduklarını dile getirdi.

OECD Bakanlar Konseyi ve G20 Ekonomi Bakanları toplantısı için Paris’e gelen Babacan düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin adaylığını açıkladı. Türiye’nin en son 1986 yılında Turgut Özel döneminde Konsey’e başkanlık ettiğini belirten Babacan, “O dönem Türkiye önemli açılımlar yapmıştı. Şimdi yeniden 2012’de Türkiye önemli açılımlar yapıyor. Ve bu güne kadar başka bir aday olmadığı söylendi. Türkiye adı üzerinde de bir konsensus olduğunu düşünüyorum. Ay sonunda belliolacak” dedi. Babacan, Türkiye’nin bankacılık ve finans sektöründeki düzenlemelerini önceden yaparak OECD ülkeleri arasında örnek bir ülke olarak sıyrıldığını dile getirdi.

“ÖTV zam değil, vergi düzenlemesi”

Babacan, “Maliye Bakanı ÖTV artışlarının zam değil düzenleme olduğunu söyledi. Katılıyor musunuz?” sorusuna da “orta vadeli planla açıklanan özel tüketim vergileri (ÖTV) “zam değil, bazı lüks tüketim maddelerinin ithalatını azaltmayı ve cari açığı dengelemeyi hedefleyen vergi düzenlemeleri olduğunu da söyledi. Babacan, “Dışarıdan çokça ithal ettiğimiz özellkle lüks tüketimin hızını yavaşlatmak istiyoruz. Yüksek silindirli otomobillerin hemen tamamı ithal. Hçbir ülkede bu adımlar memnuniyetle karşılanmaz. Şartlar gerektirdiği için bu adımı atıyoruz” dedi.


G-20 Ekonomi Bakanları Zirvesi


Babacan daha sonra dönem Başkanı Fransa'nın evsahipliğinde Paris’te toplanan G20 Ekonomi Bakanları toplantısına katıldı. Toplantıda 3-4 Kasım’da Cannes kentinden yapılacak G20 zirvesine hazırlık yapılması ve bir ortak eylem planı hazırlanması öngörülüyor. Toplantıda ayrıca, gıda, hammadde, petrol fiyatları da tartışılacak. Avrupa’yı sarsan bankacılık sorunu ve bütçe açığı krizi de toplantının bir diğer gündem maddesi olacak. Babacan Avrupa’nın yıllardır uyguladığı ‘gevşek politikaların bedelini’ ödediklerini belirterek, “Bankalarına müdahale etmek zorunda kalmayan tek OECD ülkesi Türkiye’dir. Bizim hükümetimiz kadar kararlı bir hükümeti Avrupa’daki bir ülkenin yönetimine koyun bu sorunu çözeriz. AB’de vizyon eksikliği var. Bizim Avrupa’ya karşı pozisyonumuz her zaman, ‘Hiçbir ülkenin iflas etmesine izin vermeyin’ olmuştur” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG