Erişilebilirlik

Japonya Türkiye'deki Nükleer Santral İhalelerine Katılacak


Japonya Türkiye'deki Nükleer Santral İhalelerine Katılacak
Japonya Türkiye'deki Nükleer Santral İhalelerine Katılacak

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Japon Toshiba şirketinden yetkililerle dün Ankara’da yaptığı görüşmeden sonra, Japonya’nın Toshiba aracığıyla bu konuda teklif sunduğunu açıkladı

Türkiye’nin Mersin Akkuyu ve Sinop’ta kurulmasını planladığı iki nükleer santral için Rusya ve Güney Kore’yle müzakereler sürerken Japonya da teklif sundu.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Japon Toshiba şirketinden yetkililerle dün Ankara’da yaptığı görüşmeden sonra, Japonya’nın Türkiye’de nükleer santral kurulması için Toshiba aracığıyla teklif sunduğunu açıkladı. Yıldız, “Japonya’nın nükleer santral teklifi çok agresif. Sinop ya da başka bir yere santral kurabileceklerini ilettiler” dedi.

Görüşmeye katılan Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Nabuaki Tanaka da, “Türkiye’de nükleer santralı Toshiba liderliği altında olacak şirketler konsorsiyumuyla yapmak istiyoruz. Nükleer santral teklifimizde ABD’li Westinghouse da Toshiba’nin şemsiyesi altında bulunuyor” diye konuştu.

Japonya'nın, Güney Koreli Kepco’nun yürüttüğü ve Sinop’a kurulacak nükleer santral projesine ortak olup olmayacağı tartışılıyor. Enerji Bakanı Yıldız, dün sabah Reuter haber ajansına Sinop projesine üçüncü bir şirket ya da ülkenin ortak olması konusunu değerlendirdiklerini söylemişti. Yıldız, “Güney Kore ile yapacağımız santralde hisse yapısı bizim de içinde bulunacağımız bir yapıya dönüşebilir. Nükleer santral için üçüncü bir ortak mı, üçüncü bir ülke mi alacağımızı değerlendireceğiz” dedi.

Türk ve Güney Kore heyetlerinin de dün teknik bir görüşme yaparak hissedarlık konusunu değerlendirdiği bildiriliyor. Türkiye ile Güney Kore arasında ikili işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan anlaşma, İstanbul ve Seul’de imzalanmıştı.

Enerji Bakanı Yıldız, “Şu anda üçüncü santral gündemimizde yok, böyle bir çalışma da yok. Çünkü mevcut görüşmelerde lisanslama, çevre gibi konular uzun müzakereleri gerektiriyor” dedi. Yıldız ayrıca Amerika ve Fransa’dan şu ana kadar nükleer santral için teklif gelmediğini ancak Türkiye'nin tekliflere açık olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG