Erişilebilirlik

Türkiye’nin Yeni Partisi İçin Gözler Ankara’da


Meral Akşener ve beraberindeki siyasetçiler, Türkiye’deki 87’nci faal siyasi parti olmak üzere 25 Ekim’de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na kuruluş beyannamesini vermek için hazırlıklarını tamamladı.

Milliyetçi Hareket Partisi MHP’den kopuş sürecinin resmiyet kazanmasından bu yana, yeni siyasi parti kurma hazırlığı içindeki Akşener ve ekibi, kuruluş tarihini 25 Ekim olarak belirledi. Akşener’in Twitter hesabından son günlerde, “Medeniyet yolunun taşlarını sadece cesurlar döşer”, “Yenileneceğiz, güçleneceğiz, mutlu bir Türkiye olacağız” gibi sloganlarla duyurular yapıldı. Parti için kuruluş aşamasındaki temel slogan olarak da “Türkiye iyi olacak!” ifadesi kullanılacak.

Yeni parti tanıtım toplantısıyla, Ankara’da yarın Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde kamuoyu karşısına çıkacak. Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ilk kadın İçişleri Bakanı olarak siyasette güçlü isimler arasında yer alan Akşener, adı son saatlere rağmen sır gibi saklı yeni siyasi partinin liderliğini yapacak. MHP’de ülkü ocakları geçmişiyle siyaseten çekirdekten yetişmiş kabul edilen Koray Aydın’ın Genel Başkan Yardımcısı olacağı partide, yine MHP’de genel başkanlık yarışındaki adaylardan Ümit Özdağ’ın da aynı görevi paylaşması bekleniyor. Akşener’in partisi, siyasi yelpazedeki merkez oylara talip olacak.

Parlamenter sistemi yaşatma amacıyla yola çıkıyor

Yeni parti programı da ortaya çıktı. Programa göre; parti amaçlarında özellikle Türkiye’nin 16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumu sonrasında başkanlık sistemine geçiş sürecinde ilerlediği bugünlerde parlamenter sistem vurgusu dikkat çekti. Bunun yanı sıra yolsuzluk mücadelesi de amaçlar arasında. Parti amaçları şöyle sıralandı:

“Cumhuriyetin kuruluş felsefesini, değerlerini ve üniter yapıyı korumak. Çağdaş medeniyeti yakalamak. Sevgi ve saygı dilini hakim kılmak. Parlamenter sistemi yaşatmak. Denge ve kontrol ilkesi üzerine kurulu kuvvetler ayrılığını kurmak. Fırsat eşitliğini sağlamak. Mülkiyet hakkını korumak. İnançlara saygı ve ifade özgürlüğünü sağlamak. Bağımsız, tarafsız ve adil yargıya kavuşmak. Yolsuzlukla tam ve etkin mücadele etmek.”

Parti ilkeleri olarak da “hesap verilebilir olmak, çözüm üretmek, çalışkan olmak, farklılıklara saygılı olmak, eleştiriye olmak” gibi ifadeler paylaşıldı.

Parti programının detaylarında, Türkiye’de olağanüstü hal rejimi çerçevesinde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname düzenlemeleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yapılan pek çok değişiklikten dönülmesi öngörüldü. Türk Silahlı Kuvvetleri için yargıda ve sağlık hizmetlerinde yeniden özel yapılanma olması gerektiği yazıldı. Keza KHK ile eski yapı yok edilerek Milli Savunma Üniversitesi adı altındaki yeni yapılanma yerine, TSK’da askeri liseler ve harp okulları/akademilerine dayalı birikime uygun eğitim yapılacağı ifade edildi.

Milli İstihbarat Teşkilatı kast edilerek, son olarak darbe girişimiyle de istihbarat zayıflığı işaret edildi ve Genelkurmay bünyesinde yeniden istihbarat faaliyeti yürütüleceği vurgulandı.

Dış politika başlığı altında, Avrupa Birliği, Yunanistan, Kıbrıs veya NATO'nun aksine ABD’ye ayrı bölüm ayrılmadığı görüldü ancak “müttefik ülkelere Türkiye’ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmeleri konusunda kararlı, ısrarlı ve takipçi bir tavır sergilenecektir” denildi. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın kadrosunun yenileneceği de vurgulandı.

Son olarak yeni partide Kurucular Kurulu üyesi olan Emekli Kurmay Albay Ali Türkşen ise, parti logosunu üzerinde taşıyan kartını Twitter hesabı aracılığıyla paylaştı. Yeni parti logosu, mavi renk üzerine güneş olarak resmedildi.

İlk vekiller MHP kökenli ama ilk transfer CHP’den

Yeni siyasi parti, resmi kuruluşunun ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altındaki beşinci parti olacak.

MHP’den ayrılmış ve şu anda bağımsız olan milletvekilleri, TBMM Başkanlığı’na bildirimde bulunduktan sonra yeni parti milletvekili olarak görev yapabilecek. Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan ve Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, artık yeni parti vekilleri olarak TBMM’de olacak.

Yeni siyasi parti henüz resmi kuruluşu gerçekleşmeden ilk transferini de, hafta başında gerçekleştirdi. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na istifasını verdi. Siyasi kökeni itibariyle sağ siyasetten gelen Aytun Çıray, istifası sonrasında “merkez siyaset” vurgusuyla Akşener liderliğindeki yeni partide görev alacağını yazılı açıklamayla duyurdu.

Çıray, yazılı açıklamasında özetle, “On beş yılın sonunda şapka düşmüş kel görünmüştür. AKP’nin, yumuşaklığı ve ılımlılığı benimsemiş, Atatürk’ü yürekten kucaklayan demokratik merkez veya merkez sağ diye bilinen gelenekle uzaktan yakından bir alakasının olmadığı anlaşılmıştır. Demokratik merkez, artık AKP’yi ret etmektedir. Türk Milleti, kurucu medeni değerleri yeniden canlandırmayı 'Milli Merkez' siyaseti ile başaracaktır. Türk milletinin kurtuluş alternatifi, güçlü ve dünya devletlerinin saygı duyduğu Türkiye’yi yaratmak üzere Meral Akşener liderliğindeki hareketle kesin ve dönüşsüz olarak yola çıkmıştır. Bu esasen Türk Milletinin demokratik Ergenekon’udur!” sözleriyle yeni parti kuruluşunda olacağını bildirdi.

CHP’nin sandalye sayısı ise, geçtiğimiz günlerde vekillikten istifa ettiği duyuran Şafak Pavey’le birlikte hesaplandığında 131’e düşecek.

Dolayısıyla 25 Ekim itibariyle yeni siyasi parti, CHP’den Çıray’ın transfer edilmesiyle birlikte TBMM’de 5 milletvekiliyle temsil edilecek görünüyor. İlerleyen günlerde diğer partilerden de transferler olup olmayacağı da merak konusu.

Engellemeler ve iddialar çok konuşuldu

Akşener ve beraberindeki siyasetçiler tarafından yeni parti kuruluş hazırlığında ise farklı engellemeler gündemdeydi. Son olarak Akşener, Ankara’da JW Marriott Hotel’in son dakikada yeni parti tanıtım toplantısı için salon kiralamaktan vazgeçtiğini duyurmuş ve pek çok ilde de kendilerine salon verilmemesinden yakınmıştı. Akşener, eğer Ankara’da kiralayacak salon bulamazlarsa yeni parti genel merkez binası bahçesinde tanıtımı yapacaklarını ilan etmişti. CHP’li Yenimahalle Belediyesi, Akşener ve ekibine, yarınki tanıtım toplantısı için Nazım Kültür Merkezi’nin ana salonunu kiraladı.

Siyasi Partiler Kanunu uyarınca, parti kuruluş beyannamesi ve Türkiye genelinde örgütlenme bilgisinin sunulacağı İçişleri Bakanlığı’nın, kuruluş dilekçesini kabul etmeyeceği de, son günlerde Ankara kulislerinde konuşulan iddialar arasındaydı.

Bu konuda Eski Vali ve İçişleri Bakanlığı mensubu olan Isparta Milletvekili Nuri Okutan, bizzat temaslarda bulundu. Okutan, kulislerde İçişleri Bakanlığı’nın kuruluş dilekçesini kabul etmeyerek resmen yeni parti kurulmasını engelleyeceği iddiası üzerine hafta başında Yargıtay’a gitti. Okutan, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce ve Genel Sekreteri Türker Öksüz ile görüştü. Okutan, görüşmelerinde meslektaşlarına sadece “Siyasi Partiler Kanunu”nun açık hükümlerini anımsatarak, basına yansıyan parti kurdurmama gibi iddiaların gerçekleşmemesi dileğini aktardığını açıkladı. Okutan, “Kendilerinden; Siyasi Partiler Kanunu'nun açık olduğunu; yorumlarla, ısmarlama alınmış görüşlerle kanunun çiğnenmemesini, dostu düşmanı kendimize güldürmememizi istedim. Siyasi Partiler Kanunu'nun aslında gizli anayasa olduğunu, kanuna uyulması ve demokrasinin önünün açılması gerektiğini belirttim. Sorumluluk anlayışıyla hareket ederek ülkemizin daha fazla gerilmemesi ve siyasetin normalleştirilmesi için kendilerinin de yardımcı olmalarını rica ettim” dedi.

Okutan, ayrıca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan randevu talebi bulunduğunu ancak Ankara dışında olması gerekçesiyle bakan ile görüşmediğini de sözlerine ekledi.

Türkiye’de mevzuat uyarınca siyasi parti kuruluşunda İçişleri Bakanlığı’na kuruluş beyannamesi niteliğindeki evrakları, parti kuruluş dilekçesiyle birlikte teslimini yapmak yeterli oluyor. Kuruluş aşamasına müteakip söz konusu yeni siyasi parti, hukuken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın denetimine tabii oluyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verileri itibariyle Türkiye’de siyasi parti olarak faaliyette olan 86 parti mevcut görünüyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG