Erişilebilirlik

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Dışişleri'ne Çağrıldı


Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Türk Başkonsolosluk binasına, Perşembe gecesi bombalı saldırı düzenlenmesi sonrasında Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Müsteşara saldırı nedeniyle rahatsızlık duyulduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü Vekili Büyükelçi Nevzat Uyanık, saldırıya ilişkin rahatsızlığın iletilmesi amacıyla Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro'yu Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Ancak Büyükelçi Uyanık, Fransız Büyükelçi Herve Magro’nun Ankara’da olmaması nedeniyle Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Mathilde Grammont’la Dışişleri Bakanlığı’nda görüştü.

Müsteşar Grammont’la yapılan görüşmede, 2021 yılı Nisan ve Mayıs aylarında Paris Başkonsolosluğu’na düzenlenen saldırıların ardından üçüncü bir saldırı daha yapıldığı bildirildi. Müsteşara, 2021 yılındaki saldırıları düzenleyenlere karşı "gerekli ve etkili idari ve adli takibatın yapılmadığı" da hatırlatıldı.

Grammont'a ayrıca "Fransız makamlarından uluslararası anlaşmalar altındaki yükümlülükleri uyarınca Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu hizmet binasında meydana gelen hasarın tazmin edilmesinin, faillerin bir an evvel adalet önüne çıkarılarak kendilerine hak ettikleri cezanın verilmesinin ve Fransa’daki diplomatik ve konsüler misyonları ile Türk çıkarlarına yönelik koruma önlemlerinin arttırılmasının beklendiği" de aktarıldı.

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanlığı’na saldırı hakkında "Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu 12 Mayıs'ta patlayıcılarla saldırıya uğradı. Bazıları saldırıyı PKK'ya bağlıyor. Bu sizin analiziniz nedir?" şeklindeki soru yöneltildi. Bakanlık, yanıtında, "Boulogne-Billancourt'daki Türkiye Başkonsolosluğu'na karşı 11-12 Mayıs gecesi işlenen saldırıyı şiddetle kınıyoruz. İçişleri ve Adalet Bakanlıklarının yetkili servisleriyle hızlı bir şekilde temasa geçildi ve hükümet durumu büyük bir dikkatle izlemeye devam edecek. Ülkemizdeki diplomatik varlıkların güvenliğine büyük önem veriyoruz. Türk büyükelçiliği ve büyükelçinin ikametgahı, özel ve uyarlanmış koruma önlemlerinden yararlanmaktadır" ifadelerini iletti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula Apala ile Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde yaptığı ortak basın toplantısında, "Önceki gece Paris Başkonsolosluğumuza 4 kişilik bir grubun patlayıcı maddelerle saldırısı oldu. Konsolosluk binamızın camında çatlak, duvarında da hasar var. Misyonların korunmasının sorumluluğu Viyana Sözleşmesi'ne göre ev sahibi ülkededir. Dolayısıyla Fransa'nın öncelikle bu saldırıyı gerçekleştirenlerin bir an önce tutuklanması, ele geçirilmesi ve yargı önünde hesap vermesi için gerekeni yapması gerekiyor. Bu anlamda (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron'un danışmanı da Büyükelçimizi aradı. Paris Belediye Başkanı, bir dayanışma mesajı yayımladı" dedi.

Çavuşoğlu, Fransa ile gerekli temaslarda bulunduklarını da aktararak, "Fransa'nın Ankara Maslahatgüzarı'nı, Büyükelçi şu anda Ankara'da olmadığı için, arkadaşlarımız bakanlığımıza davet ettiler ve kendilerinden beklentilerimizi açıkça söylediler. Böyle bir saldırının tekrar etmemesi için gerekli önlemleri almaları gerektiğini de hatırlattık" ifadesini kullandı.

Fransız polisi, binanın giriş kapısında hafif hasara yol açan saldırıya ilişkin soruşturma başlatmıştı.

VOA Türkçe'nin konsolosluk yetkililerinden edindiği bilgiye göre, olay Perşembe gece saat 02.00-02.30 sularında meydana geldi. Kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce, konsolosluk binasının demir parmaklıklarından, yaklaşık 5 metre uzaktaki zırhlı giriş kapısına doğru, el yapımı bir bomba atıldı. Patlayan bomba nedeniyle binanın yan duvarı ve camlarında hasar oluştu.

Olay yerine gelen Fransız polisi ve patlayıcı imha ekipleri, binayı güvenlik çemberine aldı. Fransız polisi saldırının nedenleri ve faillerini belirlemek için, güvenlik kameraları incelemesi de dahil kapsamlı soruşturma başlattı.

Konsolosluk yetkilileri, soruşturmanın devam etmesi nedeniyle saldırganlar ya da saldırının oluş biçimi hakkında bilgi verilmeyeceğini belirtti.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG