Erişilebilirlik

"Türkiye’nin Hızlı Bir Şekilde Geri Adım Atması Gerekebilir"


'Türkiye’nin Hızlı Bir Şekilde Geri Adım Atması Gerekebilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son basın toplantısında Amerika ile yaşanan vize krizini kendilerinin başlatmadığını, bu durumun sorumlusunun Amerika olduğunu söyledi. Erdoğan, “Bu ajanlar ABD Başkonsolosluğu’na nasıl sızdı? Bunları buraya kim soktu?” sözleriyle vize krizine yol açan ve ajanlık suçlamalarına adı karışan isimleri sorguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamalarını ve vize krizinde yaşanan son gelişmeleri Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ebru Canan Sokullu, şu sözlerle değerlendirdi:

“Genelde devlet başkanları çok daha heyecanlı tonda kamuoyu desteğini artırabilmek için sert ve farklı üslupta konuşabiliyorlar. Ama başkanların arka planda çalışan bürokratik ekipleri ilişkilerin yolunda gitmesi için uğraşırlar. Bu bütün krizlerde böyle olmuştur. Örneğin Türkiye İsrail'le çok zor zamanlar geçirdi. 4-5 yıl İsrail-Türkiye ilişkileri çok gergindi ama arka planda diplomatik ve ticari ilişkiler devam ediyordu. Buradan yola çıkarak, iki tarafın da birbirleri için vazgeçilmez olduğunu varsayarak ticari, askeri, eğitim ve dış politika bağlamında düşündüğümüzde bu krizin çok uzun sürmeyeceğini yani birkaç ay içinde çözüleceğini öngörüyorum.”

ABD’nin geçen Ağustos ayında Rusya'yla aynı şekilde vizeleri askıya aldığını ve birkaç gün içerisinde vizelerin tekrar verilmesi yönünde açıklama yaptığını hatırlatan Doç. Dr. Sokullu, ABD’nin vize restleşmesini muhtelif zamanlarda başka ülkeler için de devreye soktuğunu vurguladı. Rusya gibi Türkiye'nin de “Amerika'nın dış politikası için, özellikle de Ortadoğu'daki gelişmeler açısından oldukça önemli bir devlet” olduğunu söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ebru Canan Sokullu, zaman zaman gerginlik yaşasada Türkiye ve Amerika’nın her daim ittifak içerisinde olan ülkeler olduğunu kaydetti. Amerika ve Türkiye'nin birbirleri için vazgeçilmez olduğunu ifade eden Doç. Dr. Sokullu, “Her şeyin ötesinde, yaklaşık 100 yıllık bir ittifak ve NATO ortaklığı var. O yüzden ben kısa dönemli gelişmelere odaklanmak yerine, bu tarihsel ilişkinin unutulmaması gerektiği kanısındayım. İki ülkenin de ortak çıkarları çok kuvvetli. Ayrıca Türkiye'nin Batı’dan uzaklaşmasını Amerika şu anda riske edebilecek durumda da değil” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Ebru Canan Sokullu, Türkiye tarafının Amerikan tarafına göre daha dezavantajlı olduğunu, Türkiye'nin Amerika'ya karşı ticari ilişkiler ve eğitim gibi konularda bağımlılığının Amerika'nın Türkiye’ye olduğundan daha fazla olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Sokullu, bu sebeplerden ötürü Türkiye'nin biraz daha hızlı bir şekilde geri adım atması gerekebileceğini sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG