Erişilebilirlik

Türkiye'nin Hedefi Turizmde İlk 5'e Girmek


Dünyanın en büyük turizm fuarı Berlin Uluslararası Turizm Borsası ITB 180 ülkenin katılımıyla geçen Çarşamba ziyaretçilere kapılarını açtı. Dünya turizmcilerinin olmazsa olmazı, ihmal etmedikleri tek turizm fuarı olan ITB, özellikle yaz sezonunu belirleyen etkinlik olarak biliniyor.

Bu yıl 49'uncu kez düzenlenen fuar bağlanan iş anlaşmaları ile 6 milyar Euro’luk ticaret hacmine sahip.

Turizm dünya çapından en önemli sektörlerden bir olma yolunda. Dünyadaki toplam hasılanın yüzde 10’nunu oluşturan turizm, her 11 kişiden birinin de geçim kaynağı. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün verdiği bilgilere göre, turist sayısı geçen 2014’de yeni bir rekor kırarak 1 milyar 100 milyon kişiye ulaştı. Bu ise bir önceki yıla oranla yüzde 5’lik bir artış anlamına geliyor. Örgüt, bu rakamın önümüzdeki senelerde bir buçuk milyara kadar çıkabileceğini belirtiyor.

Sektör uzmanları dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan jeopolitik ve sağlık sorunlarına, ekonomik anlamdaki kırılganlıklara rağmen turizmin en sağlam ve yeni istihdam yaratma konusunda da en cesur sektör olduğunu belirtiyorlar.

Dünya genelinde 250 milyon kişiye ekmek kapısı olan turizm Türkiye’de de kalkınmada önemli bir motor işlevi görüyor. ITB kapsamında yapılan açıklamalara göre, 35 milyon turistle en fazla ziyaret edilen ülkeler listesinde Fransa, ABD, Çin, İspanya ile İtalya’nın ardından dünya sıralamasında 6’ncı olan Türkiye’nin geçen yılki turizm geliri ise 34 milyar dolar. Söz konusu gelirin yüzde 81,5'i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 18,5'i ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi.

Hedefin ilk 5’e girmek olduğunu kaydeden yetkililer, bunun için Türkiye’ye yılda yaklaşık 50 milyon turistin gelmesi gerektiğine işaret ediyor.

Türk turizmi Berlin Uluslararası Turizm Borsası’nda çok iddialı bir şekilde temsil ediliyor. Türkiye fuarın en büyük ülke standı ile tanıtılırken, 3079 metrekarelik alanda otellerden tur şirketlerine, araç kiralama şirketlerinden turizm acentalarına, yerel yönetimlere, valiliklerden sivil toplum kuruluşlarına 245 katılımcı yer alıyor.

Türkiye bu yıl deniz, kum ve güneşin yanı sıra kültür ve sağlık turizmine ağırlık veriyor, ayrıca Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü dolayısıyla özel tanıtım yapıyor.

Önümüzdeki yaz ve kış sezonuna yönelik sözleşmelerin imzalandığı fuarda, şimdiye dek yapılan pazarlık ve anlaşmaları değerlendiren şirket ve operatörlerin beklentileri genelde çok olumlu. Ancak Vural Öger gibi konuya eleştirisel yaklaşan, turizmin kontrölsüz gelişmemesi gerektiğini ve sürekli artan turist sayısının tek kıstas olmadığını savunan operatörler de var.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00
Linki indirmek için

Bu arada ITB’de Türkiye ile birlikte İspanya, Yunanistan, İtalya ve Mısır gibi Akdeniz çanağında iddialı ülkerle birlikte, bu sektörde adını duyurmak bir yana, adı terör, savaş, hastalık ve yoksullukla anılan birçok ülkede turizm pastasından pay kapma yarışına katılıyor. Bunlar arasında dünyanın en eski medeniyetlerinden birine ev sahipliği yapan, ama yıllardır savaş ortamından çıkamayan ve son olarak birçok kentin IŞİD terör örgütünün kontrolüne geçtiği Irak’da var. Irak sekiz otel ve tur şirketiyle ITB’deki katılımcıları ve turistleri ikna etmeye çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG