Erişilebilirlik

Türkiye Nefesini Tuttu, Kesin Sonuç Bekliyor


Türkiye’de 30 Mart Pazar günü yerel seçimler için sandık başına gidildi ancak kesinleşmiş seçim sonuçlarının açıklanması, adeta maratona dönüştü

İllerden ilçelere ipi kimin göğüslediği yönündeki karşılıklı itiraz başvuruları nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu, Türkiye’deki sandık sonuçlarını internet aracılığıyla duyurmaktan vazgeçtiğini ilan etti.

Türkiye’deki seçim mevzuatı uyarınca oy sonuçlarına ilk itiraz merci, ilçe seçim kurulları. İlçe seçim kurullarınca verilen karara itiraz ise, ilgili il seçim kurulu. Bu noktada da itiraz devam ederse son söz yetkisi Yüksek Seçim Kurulu’nda. Şimdi ülke genelinde Ankara gibi nüfus yoğunluğu fazla illerde öncelikle ilçe seçim kurullarındaki sandık sonuçlarıyla ilgili karar çıkması gerekli. Yalova örneğinde olduğu gibi az nüfusa sahip kentlerde il seçim kurulu kararı çıktı.

Başkent, başkanını arıyor

En sancılı tartışmalardan birisi ise Başkent’te yaşanıyor. 20 yıldır Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı yürüten AKP’li Melih Gökçek’in beşinci kez başkan seçildiği yönündeki ilk sonuca CHP karşı çıkıyor. CHP’nin adayı Mansur Yavaş için Ankara genelinde 12 ilçede 246 sandık sonucuna itiraz etti. Yerel yönetimlerden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın’ın bugün Twitter’daki açıklamasına göre, CHP, son tabloda, Beypazarı’nda 78, Yenimahalle’de 44, Mamak’ta 28, Çankaya’da 27, Keçiören’de 28, Altındağ’da 18, Sincan’da 12, Polatlı’da 3, Etimesgut’ta 3, Şereflikoçhisar’da 2, Ayaş’da 2 ve Pursaklar’da 1 sandıkta itiraz gerçekleşti. Günaydın; itiraz ettikleri 246 sandıkta toplam 75 bin civarında oy kullanıldığını da belirtti. Dolayısıyla sandık sayısı az görünse de sonucu etkileyecek oranda oy söz konusu.

YSK elindeki sonuçları açıklamaktan vazgeçtiği için Gökçek ile Yavaş arasındaki resmi oy farkı ne bilinmiyor. Gökçek ise, Salı günü Anadolu Ajansı verileriyle örtüşecek şekilde “YSK sonuçları açıklandı 32 bin oy farkla Ankara’yı kazandık” dedi. AA’ya göre; Gökçek yüzde 44,79, Yavaş yüzde 43,78 oranında oy aldı. Fark ise yaklaşık 32 bin. Cihan Haber Ajansı’na göre, Gökçek 1 milyon 411 bin 883, Yavaş ise 1 milyon 387 bin 139 oy aldı. Fark, 24 bin 744 oy. Şimdi itiraz süreci sonucunda aradaki oy farkı Gökçek mi Yavaş lehine mi değişiklik gösterecek merak konusu.

CHP’li Mansur Yavaş, bugünkü açıklamasında, Ankaralılar’ın iradesine sahip çıkmak dışında bir amaçları olduğunu vurguladı. Yavaş, “İtirazlarımızla ilgili başka gerekçelerimiz de var. Bizim amacımız Ankara’nın iradesine sahip çıkmak. Yüksek Seçim Kurulu ve ilçe seçim kurulları önünde partili olan olmayan, çoluk çocuk vatandaşlarımız toplanmış bunu göz ardı edemeyiz” dedi. Yavaş, Twitter’dan da provoke olunmaması yönünde mesajlar verdi.

AKP’li Gökçek ise, bugün, Twitter’da mevcut tabloda Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP’nin 99 kişilik çoğunluğu karşısında 41 muhalefet temsilcisi olacağını anımsattı. Gökçek’in, “Eğer CHP adayı seçilseydi ilk faaliyet raporunda başkanlıktan düşürülürdü.. Bilmem anlatabildim mi?” mesajı ise; Yavaş seçilirse ‘çalıştırmama’ politikası izleneceği tehdidi olarak algılandı.

Adana’da AKP-CHP’den ortak itiraz

MHP'nin adayı Hüseyin Sözlü’nün kazandığı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı seçiminde, AKP ve CHP il genelinde seçimlerin yenilenmesi için ortak açıklama yaptı. AKP’nin adayı Abdullah Torun ile CHP’nin adayı Yıldıray Arıkan, ortak basın toplantısıyla yerel seçim sonuçlarına itiraz etti.
AKP Adana İl Başkanlığı, 10 ilçede yani Seyhan, Yüreğir, Sarıçam, Çukurova, Ceyhan, Kozan, İmamoğlu, Pozantı, Karaisalı ve Yumurtalık yeniden sayım istedi.

Adana’da MHP adayı Hüseyin Sözlü 411 bin 85, AKP adayı Torun ise 391 bin 223 oy almıştı.

Antalya’da AKP de CHP de itiraz etti

Antalya’da ise CHP’nin adayı ve mevcut başkan Mustafa Akaydın’ın da AKP’li Menderes Türel’in itirazı söz konusu oldu. İki aday arasında polemik de yaşandı. Akaydın, Türel için makamını boşaltırken bazı belgeleri imha ettirdiği için AKP tarafından yolsuzlukla suçlandı. Akaydın ise, nezaket gösterip makamını boşaltma talimatıyla birlikte “Lüzumsuz fotokopiler ve broşürleri atın” talimatı verdiğini belirterek, “Bu nedenle işçiler bunları yakmış, haberim olmadı. Yolsuzluk belgesi olsa işçiler eliyle mi yok ettireceğim” diye tepki gösterdi.

Muğla’da tartışma sürüyor

Muğla’nın Köyceğiz ve Dalaman ilçe seçim kurulları nezdindeki ilk itirazlar sonuçlandı. Buna göre, Köyceğiz’de AKP, Dalaman’da ise CHP seçimi kazandı. Köyceğiz’de CHP, Dalaman’da ise AKP ve MHP, Muğla İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunacaklarını duyurdu.

Köyceğiz’de 30 Mart’ta ilk sonuca göre AKP’li Kamil Ceylan, 3 oy farkla kazanmıştı. Köyceğiz’de ilk itiraz sonucunda, CHP’li mevcut Belediye Başkanı Salih Erbay’a sandıktan 10 bin 217, rakibi AKP’li Ceylan’a ise 10 bin 213 oy çıktığını bildirildi. Erbay’ın 4 oy farkla seçimi kazanması üzerine bu defa AKP, İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. Bunun üzerine yeni sayım yapıldı ve 14 oy farkla AKP’nin kazandığı ilan edildi.

Dalaman’da ise 30 Mart’ta sandıktan 12 oy farkla CHP adayı Muhammet Şaşmaz çıktı. Rakipleri AK Partili Süleyman Camuzcuoğlu 7 bin 282, MHP’li mevcut belediye başkanı Sedat Yılmaz ise 7 bin 210 oy aldı. Üç parti de itiraz etti. 25 sandıkta tekrar sayım yapıldı. Sayım neticesinde CHP’li Şaşmaz, bu defa 6 oy farkla sandıktan tekrar birinci olarak çıktı.

Bayburt’ta AKP-MHP çekişmesi

Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde de itirazlar devam ediyor. İlk sonuca göre, MHP adayı Haşim Şentürk 755 oy aldı ve 748 oy alan AKP adayı Şükrü Yayan'ı geride bıraktı. Ancak AKP’nin itirazıyla MHP adayı Şentürk'ün 10 oyu mükerrer sayılarak iptal edildi ve aldığı oy 745'e indi. Bunun üzerine AKP’li Yayan'ın, 748 oy ile Belediye Başkanlığı seçimini kazandığı açıklandı.
Şimdi MHP, Bayburt İl Seçim Kurulu'na itirazda bulunuyor.

Ardahan’da CHP kaybetti

Ardahan’da toplam 45 sandıktan 25’inde yapılan incelemede, AKP’li Faruk Köksoy'a 3 bin 395 oy, CHP dayı Mete Özdemir'e 3 bin 320 oy çıktı. Oy farkı AKP adayı lehine artarken, bu ildeki sonuca YSK nezdinde itiraz olup olmayacağı kesinleşti

Kartal’da AKP tepkili

Kartal'da CHP'nin seçimi kazanmasından sonra AKP, 13 bin geçersiz oyun yeniden sayılması için İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu. Ancak bu başvuruyu İlçe Seçim Kurulu reddetti.

CHP'li mevcut Belediye Başkanı Altınok Öz, başkanlığını kazandı.

Doğu ve Güneydoğu da sakinleşmedi

Bu arada BDP’nin de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde seçim sonuçlarına itiraz ediyor. Özelikle Şanlıurfa il sonucu ve Ceylanpınar ile Viranşehir ilçelerinde itiraz süreci şiddetli kavgalara da neden oldu. İddialara göre, AKP binalarına saldırıldığı gerekçesiyle buralarda olağanüstü hal gibi güvenlik önlemlerine geçildi.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG