Erişilebilirlik

Türkiye NATO'ya Başvuruyor


Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu, Türk savaş uçağının Suriye tarafından uluslararası hava sahasında uçarken düşürüldüğünü açıkladı.

Davutoğlu TRT’ye yaptığı açıklamada uçağın silahsız olduğunu ve düşürüldüğü sırada ulusal radar yeteneklerini test etmekte olduğunu belirtti.
Davutoğlu uçağın Suriye hava sahasına yanlışlıkla kısa bir süre için girdiğini ancak Türk hava kontrol görevlileri tarafından hemen uyarıldığını ve vurulmadan 15 dakika önce hava sahasından çıktığını söyledi.
Uçağın gizli bir operasyon yürüttüğü iddialarını reddeden Davutoğlu, radar yetenekleriyle ilgili eğitim uçuşu yaptığını vurguladı.

Davutoğlu Salı günü ittifakın 4’üncü maddesi uyarınca NATO büyükelçileriyle biraraya geleceğini de açıkladı.
Sözkonusu madde, bir üye ülkenin toprak güvenliğinin NATO’nun tüm üyeleri tarafından korunması yükümlülüğü getiriyor.

NATO, büyükelçilerinin Salı günü Türk dışişleri bakanıyla görüşeceklerini doğruladı; görüşme talebinin Türkiye’den geldiğini bildirdi.

Türk hükümeti uçak olayı ile ilgili olarak Suriye'ye nota da verdi.Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre notada " Özür ve tazminat hakkımızı saklı tutuyoruz. Uçağımızın vurulmasını kınıyoruz. Olayın faillerinin belirlenmesini ve acilen bilgi verilmesini istiyoruz" denildi.

Bu arada Davutoğlu'nin telefonla arayan İran dışişleri bakanı Ali Ekber Salihi soruna barışcı çözüm bulunmasını istedi ve tarafları itidalli davranmaya çağırdı.

Uçağı kendilerinin düşürdüğünü kabul eden Suriyeli yetkililer uçağın alçaktan uçtuğunu ve vurulma anında kendi hava sahalarında bulunduğunu önesürüyor. Düşen uçaktaki iki pilotun akıbeti hala açıklık kazanmadı.

Suriye hükümeti uzun bir süredir Türkiye’yi isyancılara casusluk yapmak ve silah göndermekle suçluyordu. Türkiye ise suçlamaları reddediyor.
Kısa bir süre önce New York Times gazetesi, Türkiye üzerinden Suriyeli direnişçilere silah verildiğini, Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’e bağlı ajanların da direnişçilere silah akışını yönlendirdiğini yazmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG