Erişilebilirlik

Türkiye Mültecilerin Sosyal Yükünü Hissediyor


Bileşmiş Milletler’in (BM) Dünya Mülteciler Günü nedeniyle dün yayınladığı son verilerde Türkiye, son üç yıldır en fazla mülteci barındıran ülke konumunu korudu. Türkiye 65 milyon mülteciden çoğu Irak ve Suriye’den olmak üzere 2 milyon 900 binine ev sahipliği yapıyor. Ancak giderek artan mülteciler sosyal gerilime de neden olabiliyor.

Bunun son örneği Sakarya’da bir fabrikada yaşandı. Suriyeli işçilerle bölüm sorumlusu arasında çıkan kavga, Hendek ilçesine yayıldı.

Görgü tanığı bir Türk genci, son olayda, Suriyeliler’in fabrika otobüslerine saldırdığını ve arabaları yaktığını söyledi. Türk genci Suriyeliler’in kadınlara laf attıklarını duyduklarını bunun üzerine toplanıp, gördükleri yerde dövdüklerini belirtiyor. Türk genci, bunun böyle devam edemeyeceğini de söylüyor.

Türkiye’deki üç milyon mültecinin büyük bölümü kampların dışında yaşıyor. Çoğu büyük şehirlerde ve daha müreffeh Batı şehirlerinde kıt kanaat geçiniyor. Birçok şehir artık, kalabalık bir Suriyeli nüfusu barındırıyor. Koç Üniversitesi’nden göç uzmanı Profesör Ahmet İçduygu, bu şehirlerde gerilimin uzun zamandır arttığına dikkat çekiyor.

İçduygu, İstanbul’un birçok mahallesinde olay olsa da, Suriyelilere esas tehdidin Türkiye’nin güneyinde yoğunlaştığı yerlerde olduğunu belirtiyor. Ayrımcılık ve kavgaların devam ettiğini de hatırlatan İçduygu, birçok Batı ülkesinde, Suriyeliler’in işlerini aldığına dair tartışmalar olduğunu söylüyor.

Gerilim, gençler arasında yüzde 23 ile son 10 yılın en yüksek işsizliğinin yaşandığı Türkiye’de daha da artıyor. En büyük Suriye nüfusuna ev sahipliği yapan İstanbul’da geçen ay en kötü şiddet olaylarından biri yaşandı.

Sultangazi’de iddialara göre Afgan ve Suriye uyruklu gençler, kadınlara laf attı. Bunun üzerine toplanan bir grup mahalleli, gençlerle tartıştı. Büyüyen kavgada Ramazan Şahin aldığı bıçak darbesiyle hayatını kaybetti ve Suriyeliler’e yönelik günlerce sürecek şiddetli çatışmalar başladı. Olaylara TOMA ve tazyikli suyla müdahale eden polis, ilçedeki onlarca Suriyeli’yi tahliye etti.

Adana’da yetkililer, Suriyeliler’in varlığını daha az görünür kılmak için çareyi Arapça tabelaları kaldırmakta buldu. Türk hükümeti ise hala politikalarında değişiklik olmadığını duyurarak sığınma hakkını savunuyor.

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla binlerce mülteci geçici olarak Suriye’ye dönüyor. Uzmanlar geçici de olsa bu dönüşlerin, mülteci krizini hafifletmesini umuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG