Erişilebilirlik

Türkiye Mısır’daki Olaylara Tepkili


Mısır’da ordu birliklerinin Adeviye Meydanı’ndaki Müslüman Kardeşler yanlısı göstericilere karşı giriştiği kanlı müdahale, Türkiye’de iktidar ve muhalefetin ortak tepkisine yol açtı

Türkiye Mısır’daki vahşete tek bir ağızdan karşı çıkıyor

Mısır’da sabah saatlerinde ordu birliklerinin Adeviye Meydanı’ndaki Müslüman Kardeşler yanlısı muhaliflere karşı giriştiği kanlı müdahale, Türkiye’de iktidar ve muhalefetin ortak tepkisine yol açtı. İlk açıklamayı yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Azerbaycan’ın Gelebe kentinde düzenlenen Türk Konseyi 3. Zirvesi’ne katılmak üzere gittiği Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, Mısır’da her kesimi aklı selime çağırdı.

Gül: Mısır’da yaşananlar kabul edilemez

Daha önce Financial Times’a yazdığı makalede itidal çağrısı yapan Gül, “Mısır’da korktuğumuz olaylar gerçekleşiyor. Bu noktalara gelinmemesi için benim de çok çağrılarım oldu, görünür görünmez çok gayretler de var. Bugün olup bitenler tabii ki kabul edilemez. Hele sivil insanlara silahlı müdahale, gösteri yapan insanlara, nümayiş yapan insanlara silahla müdahale asla kabul edilemez. Gerekçesi ne olursa olsun bunlar çok tehlikeli kapıları açar” dedi.

Mısır'da olup bitenlerin, yalnız Mısır'ı, değil tüm Arap dünyasını hatta bütün İslam dünyasını ilgilendirdiğini söyleyen Türkiye Cumhurbaşkanı, seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi ve arkadaşlarının serbest bırakılması ve herkesin katılacağı şeffaf ve düzgün seçimler yapılmasını önerdi. Gül, ”korkarım ki bu böyle giderse Mısır'ın uzun bir süre tekrar demokrasiyle buluşması zor olur. Bu da çok kötü bir örnek olur, hem Mısır halkı hem de İslam dünyası için büyük kayıp olur. O bakımdan bu yolun yol almadığını bir kez daha hatırlatmak isterim” diye konuştu.

Davutoğlu: Batı devreye girmeli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Mısır’daki süreci yakından takip ediyorlar. Suudi Arabistan, Katar ve Almanya dışişleri bakanlarıyla telefonla görüşen Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ı gelişmelerle ilgili olarak bilgilendirdi. Mısır’la ilgili açıklamasını twitter üzerinden yapan Dışişleri Bakanı, demokratik tepkilerini gösteren kitlelere yapılan müdahalenin kabul edilmez olduğunu söyledi. Ahmet Davutoğlu, “Kahire yönetiminden bir an önce bu müdahaleye son vermesini bekliyoruz. Mısır’da yaşananların demokrasiye hizmet etmediğini artık herkesin görmesi ve gerekli tepkiyi göstermesi gerek” diyerek Batılı ülkelerin Sisi yönetimine daha açık tepki göstermesini beklediğini vurguladı.

CHP: Mısır’da çözüm için diyalog gerek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu da Mısır’daki asker/polis şiddetine tepki gösteren isimlerden biriydi. Mısır’daki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyleyen emekli büyükelçi, “bu gelişmelerden hem çok derin üzüntü hem de ileriye dönük kaygı duyuyoruz. Hiçbir ülkenin güvenlik güçlerinin sivil halka karşı bu şekilde şiddet kullanması kabul edilemez” dedi. Mısır’da diyalog sürecinin başlaması yönünde çağrı yapan Loğoğlu, demokrasinin çarpışa çarpışa değil konuşarak ve uzlaşarak tecelli edeceğini vurguladı.

MHP: Hükümet Mısır’la ilişkilerini gözden geçirmeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Mısır’da yaşananları “vahşet ve katliam” olarak nitelendirdi. Başta Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Örgütü olmak üzere uluslarası toplum ve kuruluşları devreye girmeye çağıran MHP lideri Türkiye’nin Mısır yönetimiyle ilişkilerini gözden geçirmesini istedi. Bahçeli, “Hükümetin Gezi Parkı kapsamındaki masumane itirazlara gazlı coplu saldırması, peş peşe hukuki takibatlara tevessül etmesi henüz hafızlardaki tazeliğini korumaktadır. Bu nedenle Başbakanlığın açıklaması inandırıcılığı olmayan bir beyandır” diye konuştu.

İstanbul’dan Adeviye Meydanı’na destek

İstanbul’da bugün akşam saatlerinde Galatasaray Meydanı’nda düzenlenen Mısır’daki vahşeti kınama eylemine ise binlerce kişi katıldı. "Darbeye sessiz kalanlar bu katliamın suç ortaklarıdır", "Zorbalık ve hukuksuzluk yenilecek, İslami direniş kazanacak" ve "Mısır'da darbenin karşısında Müslüman kardeşlerimizin yanındayız" yazılı pankartlar açan grup, Mısır’daki katliamı protesto etti.

Muhammed Mursi'nin posterleri ve Mısır bayraklarıyla yürüyen grubun Taksim Meydanı’na girmesine polis izin vermedi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG