Erişilebilirlik

Türkiye Kürtler'in Ön Plana Çıkmasından Kaygılı


Türkiye Kürtler'in Ön Plana Çıkmasından Kaygılı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Kürt güçler, Irak ve Suriye’de IŞİD militanlarına karşı yürütülen mücadelede bu kadar ön plana çıkması, Türkiye’yi rahatsız ediyor. Bunun nedeni bu ivmeden yararlanarak Kürtler'in bölgede bağımsız bir devlet kurmak istemeleri olasılığı

Kürt güçler, Irak ve Suriye’de IŞİD militanlarına karşı yürütülen mücadelede başı çekiyor. Ancak Kürtler’in mücadelede bu kadar büyük rol oynaması, Türkiye’yi rahatsız ediyor. Bunun nedeni, Türkiye’nin, Kürtler’in bu ivmeyi kullanarak Irak, İran, Suriye ve Türkiye topraklarını da içine alan bağımsız bir Kürt devleti kurulması için baskıları arttırmasından korkması.

Kürt savaşçılar Türkiye-Suriye sınırında IŞİD militanlarına karşı verilen mücadelede ön safları tutuyor. Amerika mücadeleye hava saldırıları ve yardımlarla destek veriyor.

Sınırın Türkiye tarafında, hükümetin IŞİD militanlarıyla savaşta daha etkin rol almasını isteyen Kürtler’in başlattığı protesto gösterilerinde en az 35 kişi öldü.

Türk yetkililer şimdi Kürt güçlerinin Kobani’ye destek amacıyla Suriye’ye geçmesine izin verdiklerini söylüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu güvenlik önlemlerinde gevşeme olmayacağını vurguladı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Obama Yönetimi’nin Türkiye’nin PKK’ya ilişkin kaygılarını anlayışla karşıladığını söyledi: ”Türk yetkililerle hem ben konuştum, hem de Başkan Obama konuştu. Amerika’nın politikalarında herhangi bir değişiklik olmadığını açıkça dile getirdik. Şu anda bir kriz yaşanıyor, acil bir durum sözkonusu. Kobani’nin IŞİD’le mücadele edenlere yardım sağlanmazsa neler olabileceğini gösteren bir örnek haline gelmesini istemiyoruz.”

American Üniversitesi’nden Ekber Ahmet, bu savaşın daha geniş kapsamlı Kürt özerkliği için umutları arttırdığı görüşünde: ”Saldırı halindeki IŞİD’den çok daha büyük bir manzarayla karşı karşıyayız. 100 yıl önce Ortadoğu’da kurulan ülkelerin çöküşüne tanık oluyoruz. Irak’ın ve Suriye’nin dağıldığını görüyoruz.”

Amerikan Barış Enstitüsü uzmanı Steve Heydemann, Kuzey Irak’ta zaten geniş özerklik yetkisine sahip olan Kürtler’in bu mücadeleden daha da güçlenerek çıkacağını savunuyor: ” Peşmergeleri güçlendirerek, Kürt yetkililer ve Kürt silahlı birimleriyle doğrudan iletişime geçerek Irak’taki merkezi hükümetle ülkedeki Kürt bölgesi arasındaki ayrılığı daha da derinleştirmiş oluyoruz.”

Georgetown Üniversitesi’nden Profesör Nora Binsahil, Kürtler’in bugün daha fazla bağımsızlığa değil, IŞİD’in ele geçirdiği toprakları geri almaya odaklandıkları görüşünde: ”Kürt güçleri ve Irak Hükümeti, IŞİD’in kontrolundaki bölgeleri geri almak için Amerika’nın havadan verdiği desteğe muhtaç.”

Amerikalı askeri yetkililer, koalisyon güçlerinin hava saldırılarının IŞİD’in yakaladığı ivmeyi yavaşlatmasıyla Kürt güçlerin Kobani’deki gidişatı değiştirmeye başladığını bildiriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG