Erişilebilirlik

Türkiye IŞİD’in Üzerine Gidiyor


Üç kayıp İngiliz kızı İstanbul'da otogarda beklerken gösteren video görüntüsü
Üç kayıp İngiliz kızı İstanbul'da otogarda beklerken gösteren video görüntüsü

Sakarya Emniyeti, Pazar günü çeşitli ev ve işyerlerinde yaptığı operasyon sonucu 10 kişiyi IŞİD’le bağlantılı olduğu gerekçesiyle gözaltına aldı. Bu kişilerin sorguları sürerken İstanbul Emniyeti de İngiltere’den IŞİD’e katılmak üzere Türkiye’ye gelen üç genç kızın otogardaki görüntülerini ortaya çıkardı.

‘Zannetmeyin ki DAİŞ’e (IŞİD) katılanlar sadece dış ülkelerden değildir. Çok yakınımızdan, Yalova'dan, bir başka yerden sayılarının bin civarında olduğunu zannettiğimiz bu gençler de aldatılarak götürülüyor. Sonra öldüklerini haber alıyoruz’. 20 Şubat’ta Bursa’da AKP’nin bir toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’den IŞİD’e katılımlar hakkında rakam veren ilk hükümet yetkilisi oldu.

Türkiye’de IŞİD’e en fazla katılımın Adıyaman, Bingöl ve İstanbul’dan olduğu tahmin ediliyor

Aslında Türkiye’de emniyet ve istihbarat uzun süredir IŞİD’e katılımları yakın takibe almış durumda. Habertürk gazetesinde IŞİD hakkında bir yazı dizisi hazırlayan gazeteci Nevzat Çiçek, Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Mardin, İstanbul, Ankara, Konya ve Kırşehir gibi illerin katılımlarda başı çektiğini söylüyor.

CHP Gaziantep milletvekili Mehmet Şeker, Temmuz ayında yaptığı açıklamada yaklaşık 5000 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Suriye’de savaşmak için IŞİD’e katıldığını iddia etmişti.

IŞİD’in potansiyel taban bulduğu bir başka il ise İstanbul’un 150 kilometre doğusunda bulunan Sakarya.

Sakarya’da IŞİD operasyonu: 10 gözaltı

Pazar günü Sakarya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, öğle saatlerinde çeşitli ilçelerde eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirdi. Sakarya Emniyet Müdürlüğü, operasyonlar sonunda 10 kişiyi IŞİD’li bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına aldığını duyurdu.

Sakarya polisi operasyonla ilgili ayrıntılı bilgi paylaşmadı.

IŞİD’e katılmak üzere İngiltere’den Türkiye’ye gelen 3 genç kız otogarda görüntülendi

Türk ve İngiliz polisi arasında istihbarat paylaşımı tartışmasına neden olan üç İngiliz genç kızın İstanbul’daki görüntüleri ortaya çıktı. Tümü Birleşik Krallık vatandaşı olan ikisi 15 yaşındaki Shamima Begum ve Amira Abase ile 16 yaşındaki Kadiza Sultana isimli üç genç kız söz konusu kamera görüntülerinde Esenler’deki Büyük İstanbul Otogarı’nda otobüs bekliyorlar.

İstanbul polisinin araştırmaları sonucu, 17 Şubat’ta Londra'daki Heathrow Havaalanı'ndan Türk Hava Yolları'nın TK 1966 sefer sayılı yolcu uçağıyla İstanbul'a gelen üç İngiliz, bavullarında aldıktan doğrudan otogara gittikleri açığa çıktı. Şanlıurfa’ya giden tüm otobüs firmalarının kamera kayıtlarını inceleyen polis Begum, Abase ve Kadiza’nın aynı gün 20:28’de otogarda olduğunu saptadı.

3 genç kız Şanlıurfa’ya gitti

Kamera görüntülerine çeşitli firmalarda bilet aradıkları görünen genç kızların, 17 saat kadar bekledikten sonra 18 Şubat Çarşamba günü Şanlıurfa’ya hareket ettiği belirlendi.Ancak bazı görüntülerde kızların yanında bazı kişilerin görülmesi üzerine İstanbul Emniyeti incelemesini derinleştirdi.

Sakarya’daki IŞİD operasyonunun hemen bu görüntülerden sonra gelmesi bu iki olay arasında bir ilişki olup olmadığı sorusunu akla getirdi. Ancak ne Sakarya Emniyeti ne de İstanbul Emniyeti bu konuda henüz bir açıklama yapmadı.

Shamima Begum, Amira Abase ve Kadiza Sultana’nın Suriye’de olduğu sanılıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG