Erişilebilirlik

Türkiye IŞİD'e Katılımı Engelleyebiliyor mu?


Türkiye ile Suriye arasında Akçakale sınır kapısı
Türkiye ile Suriye arasında Akçakale sınır kapısı

Dışişleri Bakanlığı, sadece 1 haftada 2 bin 167 kişiye Türkiye’ye giriş yasağı getirildiğini açıklarken CHP ve HDP’ye göre, IŞİD’e militan geçişi sürüyor hatta Hatay'da silahlı militanların barındığı öne sürülüyor

Türkiye, güneyinde Suriye sınırlarında denetim sağlanmasını ve Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne katılımları önlenmesi konusunda uluslararası kamuoyunda ilgiyle izleniyor.Dışişleri Bakanlığı, sadece 1 haftada 2 bin 167 kişiye Türkiye’ye giriş yasağı getirildiğini açıkladı ancak CHP ve HDP’ye göre, IŞİD’e militan geçişi sürüyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, geçtiğimiz haftaki bilgilendirme toplantısında basın mensuplarıyla IŞİD ile ilgili mücadele hakkında verileri paylaştı. Bilgiç, Suriye’ye yabancı savaşçı geçişini engellemek amacıyla Türkiye’ye giriş yasağı konulan yabancı sayısının 7 bin 833 iken 1 hafta içinde 10 bine çıktığını ifade etti. “Suriye’de yaklaşık 15 bin yabancı savaşçı var. İstihbarat paylaşımı sonucunda girişi yasak listesine koyduğumuz kişi sayısı yaklaşık 10 bin civarında demek ki 5 bin kişilik bir açık var” diyen Bilgiç, Avrupa ülkelerindeki hassasiyet nedeniyle listede kısa sürede ciddi artış sağlandığını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarına karşın Türkiye’de muhalefet partileri ise, IŞİD’e veya Suriye’deki diğer örgütlere militan geçişinin engellenebildiği veya sınırlarda denetim sağlandığı görüşünü benimsemedi.

CHP’li Eryılmaz: Hatay’da silahlı militanlar var

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Türkiye’de IŞİD’e katılımları önlemek ya da sınır geçişlerini engellemek konusunda önlem alınmadığını dile getirdi.

Hatay’da vatandaşlarca kendisine ihbarlar yapıldığını kaydeden Eryılmaz, son olarak Odabaşı Mahallesi Atatürk Caddesi’ndeki bir apartmanda toplanan bir grup militan görüntüsünün kendisine ulaştırıldığını söyledi. Görüntüde IŞİD üyesi olduklarını tahmin ettiği bir grubu açıkça gördüğünü anlatan Eryılmaz, Hatay’dan Suriye’ye militan geçişi devam ettiği gibi IŞİD’in Türkiye’yi lojistik üs olarak kullandığını da öne sürdü.

Söz konusu IŞİD militanı olduğu iddia edilen kişilere ait görüntüleri Amerika’nın Sesi ile paylaşan Eryılmaz, ‘Bu anlamda hükümetin bir çabası olduğunu zannetmiyorum. Niğde’de IŞİD’in düzenlediği saldırıyla ilgili iddianamede de Türkiye içinde yapılanmalar olduğu detaylı olarak anlatılıyor. Ben şahsen üç yıldır söylüyorum ki IŞİD hücre tipi yapılanma içinde. Gaziantep Havalimanı, IŞİD geçiş üssü olmuştur’ dedi.

Hükümetin politikası nedeniyle Türkiye’de IŞİD’in hareketlerine göz yumulduğunu savunan Eryılmaz, Gaziantep Havalimanı’nın kontrol edilmemesi gibi pek çok uygulamaya imza atıldığını öne sürdü.

CHP’li Eryılmaz, AKP Hükümeti’nin Suriye politikası başta olmak üzere Mısır’da Müslüman Kardeşler örgütlenmesi ile ilişkileri, El Nusra’ya bakışı gibi nedenlerle Suriye’ye yabancı savaşı geçişine engel olmayacağını kaydetti. Bu noktada, ABD’yi de eleştirmek gerektiğini belirten Eryılmaz, ‘eğit-donat programı’ ile Suriye’deki iç savaşı ABD’nin desteklediğini ve yıllarca orada bu oluşumlara göz yumduğunu söyledi.

HDP’li Ayhan: Akçakale’den geçişler yapılıyor

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan da, Amerika’nın Sesi’ne yaptığını açıklamada, Türkiye’nin IŞİD’e karşı ciddi önlemler almadığını söyledi. Uzun süredir Kobani sınırı başta olmak üzere sınır bölgesini yakından izlediğini kaydeden Ayhan, ‘IŞİD üyeleri Türkiye’yi lojistik olarak kullanıyorlar. Her türlü ihtiyaçlarını karşılarken, sağlık ihtiyaçları için de kullanıyorlar’ dedi.

Son olarak Paris’teki Charlie Hebdo saldırısı nedeniyle gündeme gelen kadın zanlı Hayat Bumedyen’in Suriye’ye geçişini Türkiye üzerinden yaptığını anımsatan Ayhan, özellikle Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinden geçişler yapıldığını öne sürdü. Bu anlamda Türkiye’nin önlemler aldığı yaklaşımına katılmadığını vurgulayan HDP’li Ayhan, CHP’li Eryılmaz gibi IŞİD’in Türkiye içinde de ciddi yapılanma faaliyeti yürüttüğünü söyledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG