Erişilebilirlik

Türkiye IŞİD’le Petrol Ticareti İddialarını Yalanlıyor


Türkiye, IŞİD’in kontrolundaki Suriye topraklarından petrol alışverişi yapıldığını reddetse de Erdoğan’ın “5 bin ton petrol yakalanarak imha edildi” ifadesinde de yer aldığı gibi akaryakıt kaçakçılığı olduğunu ortaya koyuyor

Amerikan basının önde gelen yayın organlarından New York Times’ın IŞİD’le Türkiye arasında ‘bazı hükümet yetkililerinin de rant sağladığı petrol ilişkisi’ olduğunu yazan haberini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sert bir dille yalanladı.

‘İddialar çirkin ve yalan’

Katar’a yaptığı resmi ziyaretten dönerken gazetecilere açıklama yapan Türkiye “IŞİD’den Türkiye’nin petrol aldığı ifadesi çok çirkin ve kesinlikle yalan. Bu ifadeleri ortaya koyanlar adice bir ifade ortaya koyuyorlar. Ben dün de açıklamamı yapmıştım. bölgedeki tüm terör eylemlerine karşı duran bir ülkeyiz. Çünkü biz terör eylemlerinden çok çektik. Kaldı ki bize resmi kanal dışından giren bu tür petrol olursa bunları alıkoyup imha ediyoruz” dedi.

Suriye’den getirilmek istenen 5 bin ton petrolün yakalanarak imha edildiğini belirten Cumhurbaşkanı, ülkesinin bu konularda hassas olduğunu ve IŞID ya da petrol kaçakçılığı yapan örgütlere hoşgörüyle ile bakılmasının ya da fırsat verilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Erdoğan: ‘ABD basını asparagas haber üretiyor’

Siyasi kariyeri boyunca medyayı eleştirmekten geri durmayan Erdoğan, bu ve benzeri haberler nedeniyle bu kez de Amerikan basına sert tepki gösterdi. Bu konuyu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yle yaptığı görüşmede de dile getirdiğini belirten Cumhurbaşkanı, “ABD basını asparagas yalan haber üretiyor. Bu adını verdiğiniz gazete de (New York Times) bu tür haberler üretmekte mahir bir gazete. Bunların Türkiye’nin gerçek yüzünü yansıtması değil, Türkiye- Amerika ve Türkiye’nin dost olduğu ülkelerle arasını bozmaya yönelik. Aslı astarı yok. Bu art niyet. Bizim bir defa ABD ile stratejik ittifakımız devam ediyor. Hatta model ortaklığımız devam ediyor” dedi.

Asıl hedefin Türkiye’yle ABD arasındaki ilişkilerine nifak sokmak olduğunu iddia eden Cumhurbaşkanı’na göre, Türkiye’deki bazı gruplar da buna aracılık yapıyor.

Taner Yıldız: ‘Bu haberler kasıtlı çıkarılıyor’

Haberleri bir yalanlama da hükümetten geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği imajı yaratan bu tarz haberlerinin kasıtlı çıkarıldığını düşünüyor.

Türkiye’nin tüm petrol alışverişini resmi işlemlerle yaptığını belirten Enerji Bakanı, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti, tüm alışverişini ona göre yapmak zorunda. Biz 35 milyon tonluk petrol ticaretimizin alım anlamına gelmiyor yalnızca satış da var. Yaklaşık 13 ayrı ülkeden petrol alıyoruz, tedarik ile ilgili zorluğa girmiyoruz, arz fazlası her ülke için yeterli. Konu teknik olmaktan çıkıp siyasi hale geldi” dedi.

Yıldız: ‘Türkiye batının doğusuna itilmek isteniyor’

Türkiye’nin muhataplarıyla yaptığı görüşmelerde bu konunun hiç kimse tarafından gündeme getirilmediğinin altını çizen Yıldız, Türkiye’nin ‘batının doğusuna’ itilmeye çalışıldığı kanısında.
Enerji Bakanı, “Bir haber tüm editörlerin mutabık kaldığı ciddi bir bilgi kaynağına dayanmalı. İşin tuhafı burada. Türkiye'nin coğrafya olarak, böyle bir yapıya komşu olması bunu yaptığı anlamına gelmiyor. Öyle bir ilgi kurmak istiyorlarsa Türkiye'nin Suriye'ye 910 km sınırı var. Irak'la birlikte 1200 km sınırı var. Bu IŞİD'den petrol alacağı anlamına gelmiyor’ diye konuştu.

TSK, Eylül ayı içinde Suriye sınırında toplam 5300 metre petrol borusu imha etti

Türkiye, IŞİD’in kontrolündeki Suriye topraklarından petrol alışverişi yapıldığını reddetse de Erdoğan’ın “5 bin ton petrol yakalanarak imha edildi” ifadesinde de yer bulduğu üzere akaryakıt kaçakçılığı olduğunu ortaya koyuyor. Bunun ne boyutta olduğu Türk Silahlı Kuvvetleri’nin internet sitesinde –tsk.tr- yer alan 2014 yılında meydana gelen hudut olayları başlıklı bilgilendirmelerde anlaşılabilir.

Yalnız 15 Eylül’de Hatay’ın Yeşilce, Ziyaret ve Kıyıgören mevkilerinde 3 bin ton boru imha eden TSK, yine Eylül ayı içinde Hatay ve Kilis’te çeşitli tarihlerde 12561 litre akaryakıt, 167 bidon petrol ve 2 bin 300 metre boruya el koydu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG