Erişilebilirlik

Türkiye IŞİD’in Uyuyan Hücreler Listesinde


İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yarıya indirilen bayrakklar
İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yarıya indirilen bayrakklar

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda salı akşamı düzenlenen terör saldırısında ölü sayısı 42’ye yükseldi. İstanbul Valiliği ölenlerden onunun yabancı uyruklu, üçünün ise çifte vatandaş olduğunu açıkladı.

Terör saldırısından toplam 250 kişinin doğrudan etkilendiğini söyleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ölü sayısının daha da artabileceği mesajını verdi.

Akdağ, “Hastanelerde yatan yaralı sayısı halihazırda 128. Bunların bir kısmı hafif yaralı, bir kısmı aşırı sesten etkilenmiş. 41 yaralı ise yoğun bakımda yatıyor ama bunların hepsinin hayati tehlikesi yok” dedi.

Sağlık Bakanı, tedavi gören yaralıların arasında Türk vatandaşlarından başka Özbekistan, Afganistan, Suudi Arabistan, Pakistan, Ukrayna ve bir de İsviçre vatandaşlarının bulunduğunu açıkladı.

IŞİD daha ağırlık kazanıyor

Başbakan Binali Yıldırım, çarşamba günü sabaha karşı düzenlediği basın toplantısında saldırıdan IŞİD’in sorumlu olduğu yönünde güçlü emareler bulunduğunu belirtmişti.

Bugün saldırganların evlerinde yapılan arama ve incelemeler sonrasında bu bulgu daha da güçlendi. Başbakan Yıldırım “DAEŞ olduğuna dair düşüncemiz ağırlık kazanarak devam ediyor. Bir iki gün içinde kesinlik kazanacak” dedi. İçişleri Bakanı Efkan Ala da kesinleşmiş bir durum olmamakla birlikte IŞİD üzerinde durulduğu bilgisini teyit etti.

Saldırılar nasıl oldu?

Emniyet birimleri, havalimanındaki kamera kayıtlarını tek tek incelerken bu kayıtlardan bazıları da sosyal medyada paylaşılmaya başlandı. Bu görüntülerden birinde saldırganlardan birinin kışlık bir montla yürüdüğü, diğerinde ise elinde tutukluk yapmış uzun namlulu silah bulunan bir başka saldırganın koştuğu görülüyor.

Görüntülere göre, üç saldırgandan ilki dış hatlar geliş terminalinde ateş ettikten sonra üzerindeki bomba düzeneğini patlatıyor. Bu sırada dış hatlar gidiş terminalinde bulunan iki saldırgan ellerinde Glock marka tabanca ve AK-47 model silahla X-Ray cihazındaki güvenlik görevlilerini etkisiz jale getirerek içeri giriyor.

Saldırganlar içeride silahlarını kullandıktan sonra üzerlerinde bulunan bomba düzeneğinin pimini çekerek kendilerini patlatıyorlar.

Üç saldırganın henüz kimlikleri açıklanmadı. İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu kişiler ve bağlantılarının incelendiği yönündeki açıklamaları soruşturmanın akamete uğramaması için saldırganların isimlerinin bilinmesine rağmen kamuoyuna açıklanmadığı intibaını oluşturdu.

Bu kişileri Atatürk Havalimanı’na getiren taksi şoförü ise bugün İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ifade verdi. Taksi şoförü ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Bu arada dün Atatürk Havalimanı’nda güvenlik zafiyeti olmadığını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, bugün önleyici güvenlik tedbirlerin arttırılabileceğinin işaretini verdi.

Yıldırım, “Teröristler normal güvenlik sisteminden geçemeyince, geri dönüp valizlerinde bulunan uzun namlulu silahları alarak ateş açarak içeri girmiştir. Havaalanında fiziki kontrol yapmak yetmez. Dışarıdan silahla yapılacak saldırıya karşı tedbir almak gerekebilir. Havaalanlarındaki özel eğitilmiş güvenlik sayısını artıracağız” dedi.

Bu arada CHP, MHP ve HDP milletvekillerinin artan terör saldırılarının incelenmesine ilişkin verdikleri araştırma, komisyonu kurma önerileri AKP milletvekilleri tarafından reddedildi.

IŞİD Türkiye’yi ‘uyuyan hücreler’ listesinde gösterdi

29 Haziran 2014 tarihinde halifeliğini ilan eden IŞİD, halifeliğin ikinci yılı vesilesiyle yayınladığı haritada Türkiye’yi Suudi Arabistan, Cezayir, Lübnan, Bangladeş, Fransa ve Tunus’la birlikte “uyuyan hücreler” oluşturduğu ülkeler arasında gösterdi.

Haritada Suriye ve Irak büyük ölçüde kontrol edilen ülkeler olarak tarif edilirken Çeçenistan, Mısır, Dağıstan, Yemen, Nijerya, Libya, Afganistan, Nijer, Filipinler ve Somali ise orta derecede kontrol edilen bölgeler olarak tanımlandı.

Dünya liderleri kınadı

Dünya liderleri saldırıyı kınadı. ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak taziyelerini sundu. 193 üyelik BM Genel Kurulu’nun başkanı Mogens Lykketoft da “Uluslararası toplum daha yakın bir işbirliği çerçevesinde radikallik ve şiddet içeren aşırılıkla mücadele etmeli” diye konuştu.

Erdoğan olayın terörizmin inanç dahil hiçbir değer gözetmeksizin kurbanlarını hedef aldığını söylerken, Türkiye’nin terörizmle sonuna kadar mücadele edecek gücü olduğunu ifade etti.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama saldırılardan sonra havalimanına inen uçaklardan birindeydi. Saldırının mağdurlarına taziyelerini Twitter’dan ileten Rama, kaybedilen masum hayatlara yönelik derin bir acı içerisinde olduğunu söyledi ve “Bu barbarca eylemi gerçekleştirilenlerin ne bir Tanrısı ne de toplumda bir yerleri var” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG