Erişilebilirlik

Türkiye IŞİD’e Baskıyı Arttırıyor


Yetkililer ve uzmanlara göre, Türkiye yılbaşı gecesi İstanbul’daki Reina gece kulübüne düzenlenen ve IŞİD tarafından üstlenilen saldırının ardından örgütle bağlantılı militanlara yönelik önlemlerini daha da sertleştirdi.

S Bilişim Danışmanlık adlı şirket tarafından elde edilen bilgilere göre Türkiye’de bu yıl içerisinde 8 IŞİD militanı öldürüldü, 500’e yakını gözaltına alındı, 525 militan da hapse mahkum edildi.

Buna ek olarak Türkiye, geçen yıl Ağustos ayında başlattığı ve referandum öncesinde sona erdirdiği Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı operasyonunda da, açıklamalara göre, 750’si bu yıl olmak üzere toplam 2.288 IŞİD üyesini öldürdü.

Geride bıraktığımız yıllarda Türkiye, birçok ülke tarafından IŞİD militanlarının Suriye ve Irak’a geçiş yolu olduğu ve IŞİD sempatizanlarının ülkenin güneydoğusunda toplanmalarına göz yumduğu gerekçeleriyle eleştiriliyordu.

Türkiye aralarında Özbek bir saldırgan tarafından Reina’ya düzenlenen ve 39 kişinin öldüğü saldırı dahil olmak üzere IŞİD militanlarının defalarca hedefi oldu.

IŞİD tehlikesi daha net olarak ortaya çıkmaya başladıkça Türkiye, Suriye ve Irak’ta 2015’in ortalarından bu yana IŞİD’e karşı operasyon yürüten koalisyon içerisinde daha fazla rol üstelenmeye başladı. Ülke içerisinde de sistematik baskılarını arttırdı.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a göre son iki yıl boyunca Suriye’deki IŞİD militanlarına katılmak üzere Türkiye’ye giriş yapan 74 bin yabancı yakalandı ve sınırdışı edildi.

21 Mayıs’ta Ankara’da düzenlenen operasyonda iki IŞİD militanı öldürüldü. Ankara Valisi Ercan Topaca militanların kaldıkları yere yapılan baskında Ankara Spor Salonu’nun şemalarının bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden AK Parti Genel Başkanlığı’na seçildiği son kurultay bu salonda yapılmıştı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan savunma ve güvenlik uzmanı Metehan Demir’e göre IŞİD, Erdoğan’ın son derece iddialı ve sembolik önem taşıyan bir konuşma yaptığı bu kurultayı hedef alıyordu.

Demir “IŞİD Türk devleti yetkililerine doğrudan bir mesaj veriyor” diyor.

Demir, Reina saldırısından bu yana Türk güvenlik güçlerinin IŞİD’in 100’ün üzerinde önemli ismini yakaladığını hatırlatıyor ve “IŞİD Türkiye’yi hedef almak ve vurmak istiyor. Türk güvenlik güçleri ve istihbaratı buna hazırlanıyor” diyor.

IŞİD’e karşı baskı yaklaşık bir yıl önceki darbe girişiminin ardından Erdoğan tarafından ilan edilen OHAL ile birlikte artmış durumda. OHAL kapsamında ayrıca, binlerce kişi işlerinden kovuldu, Kürt yanlısı siyasi parti HDP’nin liderleri ve çok sayıda gazeteci terör suçlaması nedeniyle hapse atıldı.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS) Türkiye Programı Yöneticisi Bülent Alirıza, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin artık IŞİD’i, PKK ve darbe girişimini planlamakla suçladığı Fethullah Gülen kadar tehlikeli gördüğünü söylüyor.

Ortadoğu Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Direktörü Gönül Tol da “Kısa vadede bu gruplar Türkiye’yi tehdide devam edecekler” diyor.

Üst düzey bir Türk yetkili de Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada “Türkiye’nin IŞİD’e ve terörün her türüne karşı mücadelesi kararlılıkla sürecek” ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG