Erişilebilirlik

'Türkiye İran'la Arabuluculuk Rolünü Hızlandırmış Görünüyor'


Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Tahran ziyaretini Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi USAK İran uzmanı Dr. Arzu Celalifer Ekinci değerlendirdi

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Tahran’da İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüştü. Ankara muhabirimiz Elif Özmenek Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Tahran ziyaretini Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi USAK İran uzmanı Dr. Arzu Celalifer Ekinci ile konuştu:

VOA: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran ziyaretinin amacının nükleer güvenlik meselesinde son dönemde ortaya çıkan hareketlilik olduğunu söyledi. Davutoğlu aynı zamandan bu ziyaretle Nisan ayı ortasında Washington'da yapılan nükleer güvenlik konferansındaki izlenimlerini İranlı dostlarıyla paylaşmayı amaçladıklarını söyledi. Davutoğlu’nun ziyaretini siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

DR. ARZU CELALİFER EKİNCİ: Türkiye arabuluculuk rolünü son zamanlarda hızlandırmış görünüyor. Çünkü İran krizinin diplomatik yollardan çözümüne katkıda bulunması için Brezilya ile birlikte ortak bir karar aldılar. Bu en son yapılan güvenlik zirvesinde de Başbakan Erdoğan, Brezilya lideri ile biraraya gelip bunu konuşmuşlardı. Diplomatik kanalların açık olduğuna yönelik argümanlarını savunmak ve en azından bu mekanizmayı devreye sokmak konusunda çabaları var. Dolayısıyla Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İran’ı ziyaretini bu anlamda değerlendirmemiz olanaklı.

VOA: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ziyaretinin tam öncesinde İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, haftalık basın toplantısında kendisine "Zenginleştirilmiş uranyumun Türkiye topraklarında takas yapılma ihtimali" sorusuna, takasın sadece İran topraklarında yapılabileceğini söyleyerek cevap verdi. Siz bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

EKİNCİ: İran’ın açıklaması çok şaşırtıcı değil. Çünkü, geçen yılki 1 Ekim Müzakereleri sonrasında ortaya çıkan bu takas formülünün bir adım öteye gidememesinin nedeni, İran’ın takası kendi topraklarında gerçekleştirmek istemesi ve bunun karşı taraftan kabul görmemesiydi. İran’lı yetkililerden çok farklı açıklamalar geliyor. Zaman zaman Türkiye, Japonya, Brezilya üzerinde takas yapılabileceği açıklanırken, başka zaman da bu takasın sadece İran topraklarında gerçekleştirilebileceği söyleniyor. Sıkıntı burdan kaynaklanıyor. Karşılıklı bir güven sorunu var.

VOA: Türkiye, İran’ın nükleer meselesinde beklediği tavrı bir türlü Tahran yönetiminden göremiyor. Peki buna rağmen Ankara’nın bu arabuluculuk çabaları niye?

EKİNCİ: Bu, İran-Türkiye dostluğu meselesinden öte birşey. Bu aslında Türkiye’nin hemen yanıbaşında patlayabilecek olan uluslararası bir kriz sorunu. Dolayısıyla bu işte Türkiye’nin başarılı olması, diplomatik kazanımın ötesinde bir durum.

VOA: Son olarak 12 Nisan’da yapılan nükleer güvenlik zirvesinde Obama yönetimi özellikle İran’ın uranyum zenginleştirmesi konusunda uluslararası camiadan aradığını bulabildi mi sorusunu sormak istiyorum.

EKİNCİ: Obama yönetimi açısından kısmi bir başarıdan sözedilebilir. Çünkü, bugüne kadar söylenen şeyleri en azından başlatma girişimi olarak algılanabilir. “Başkan Obama ne umuyordu ve ne buldu?” diye bir soru sorulursa, umduğunu bulamamış olduğu ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. Çünkü, İran nükleer krizi konusunda genel bir uluslararası bir konsensus oluşturmayı planlıyordu. Bu olmadı ama en azından, uluslararası kamuoyunun dikkatini çekme başarısını elde etmiş oldu.

VOA: Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi USAK İran uzmanı Dr. Arzu Celalifer Ekinci, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İran ziyaretini değerlendirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG