Erişilebilirlik

'Irak’tan Terörle Mücadele Somut İşbirliği Beklenmektedir'


Türkiye, Sincar ve Karacak’a dün sabah yapılan hava operasyonu nedeniyle Irak’ın nota vermesine tepki gösterdi. Açıklamada iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde Türkiye’nin terörle mücadelede sorumluluklarını yerine getirdiği ve Irak’tan aynı somut işbirliğinin beklendiği açıklandı.

Açıklama yazılı olarak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’dan geldi. Sözcü Aksoy açıklamada, PKK’nın uzun yıllardır konuşlandığı Irak topraklarını, Türkiye’ye saldırı amacıyla üs olarak kullandığını belirterek, “Bu saldırılar sonucunda on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. PKK terör örgütünün Irak ve Suriye topraklarındaki faaliyetleri Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesi haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Irak hükümetiyle bu konuda müzakereler yürüttüğünü işaret eden Aksoy, “Irak hükümetine PKK terör örgütünün faaliyetlerinin engellenmesi konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiği bugüne kadar birçok kez hatırlatılmıştır. Nitekim, Irak Anayasası'nın 7'nci maddesi, Irak hükümetini Irak topraklarının komşu ülkelere saldırılar için üs olarak kullanılmasını engellemekle yükümlü kılmaktadır. İyi komşuluk ilişkilerinin ve terörizmin her türlüsüne karşı uluslararası işbirliğinin genel ilkeleri çerçevesinde, Türkiye terörle mücadelede sorumluluklarını yerine getirmektedir. Bu anlayışla Irak'a terör örgütleriyle mücadelesinde her türlü destek verilmektedir. Irak’tan da aynı anlayış ve somut işbirliği beklenmektedir” dedi.

Aksoy, Irak makamlarınca terörle mücadele konusunda gerekenler yapılmadığı durumlarda Türkiye’nin silahlı kuvvetleri aracılığıyla, Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51’inci maddesi uyarınca, Irak topraklarından kendisine yönelen saldırılara karşı meşru müdafaa hakkını kullandığını da ifade etti.

Aksoy, “Son olarak Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 13 Aralık 2018 tarihinde Irak'ta Sincar ve Karacak Dağı’nda terörist unsurların yuvalandığı alanlara düzenlenen operasyonlarda PKK terör örgütüne ağır darbe vurulmuştur. Operasyonlar sırasında sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmıştır” bilgilerini yineledi.

Sözcü Aksoy, Türkiye’nin askeri operasyonlarına devam edeceğini de vurgulayarak, “Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçları gerektirdiği ve terör örgütleri Irak topraklarında yuvalandıkları müddetçe terörle mücadele kapsamındaki bu operasyonlara devam edilecektir” ifadelerini kullandı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG