Erişilebilirlik

Türkiye Irak’ta Gelişmeleri Güvenlik Zirvesinde Ele Aldı


Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki güvenlik toplantısı üç saat sürdü. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı.

Altun, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'ta yaşanan son gelişmeler, ABD-İran gerginliği, Libya ve Suriye'deki son durumun bütün boyutlarıyla toplantıda ele alındığını bildirdi.

Altun, "Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin bölgesel gelişmeler karşısındaki yapıcı tutumunu sürdürmesi gerektiğini, barış ve istikrarın teminine yönelik etkin adımların atılmaya devam edilmesini ve diplomasinin tüm imkanlarını sonuna kadar kullanılması gerektiğini özellikle vurguladı" açıklaması yaptı.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Irak'a yönelik seyahat uyarısı yayımladı. Uyarıda, "Vatandaşlarımızın zorunlu olmadığı takdirde Irak'a bu aşamada seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye olunmaktadır" denildi. Irak'taki Türk vatandaşlarından ise, bakanlıkça yapılabilecek uyarıları yakından takip etmeleri, kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçınmaları ve kişisel güvenlikleri konusunda müteyakkız olmaları istendi.

Vatandaşlara, Konsolosluk Çağrı Merkezi'ne +90 312 292 29 29, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliğine +964 790 190 94 06 numaralı telefondan ve "embassy.baghdad@mfa.gov.tr" e-posta adresinden doğrudan ulaşabilecekleri anımsatıldı.

"ABD-İran gerginliğindeki tırmanıştan endişeliyiz"

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan Irak'ta yaşanan çatışma ortamı ve Süleymani'nin ölümü konusunda yazılı açıklama yapılmıştı. Türkiye'nin bölgede ABD ile İran arasında gittikçe tırmanan gerilimden derin endişe duyduğu vurgulanan açıklamada, "Özellikle Irak’ın çatışma alanı haline getirilmesinin hem Irak’ın, hem de bölgemizin barış ve istikrarına zarar vereceği uyarısını kuvvetle tekrar vurguluyoruz. Bu çerçevede, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve beraberindekilerin bulunduğu konvoya yönelik bugün sabah saatlerinde Bağdat’ta gerçekleştirilen ABD hava operasyonunun bölgedeki güvensizlik ve istikrarsızlığı artıracağı aşikardır. Bölgemizde istikrarı tehdit eden bu gibi tırmandırıcı adımların şiddet sarmalını artıracağı ve bu durumdan tüm tarafların zarar göreceği bilinmelidir" denilmişti.

Açıklamada, "Türkiye'nin bölgede dış müdahalelere, saldırılara ve mezhepçi çatışmalara her zaman karşı olduğu" da ifade edilmiş; bu bakımdan Türkiye'nin "tüm tarafları sağduyu ve itidal içinde hareket etmeye, bölgemizin barış ve istikrarını tehlikeye atacak tek taraflı adımlardan kaçınmaya ve diplomasiye öncelik vermeye davet ettiği" duyurulmuştu.

CHP: “Süleymani'nin öldürülmesi büyük sorunların başlangıcı olabilir”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, "Kasım Süleymani'nin öldürülmesi büyük sorunların başlangıcı olabilir. Umarım Ortadoğu uçuruma sürüklenmez" dedi.

Kılıçdaroğlu, TV kanalları Ankara temsilcileriyle toplantısında, ABD'nin Irak'ı vurmasından sonra İran'ın bölgede etkili bir güç olmaya başladığını kaydetti. Bu süreçte Kasım Süleymani'nin IŞİD gibi örgütlerle ciddi mücadele yürüttüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, "Süleymani'nin öldürülmesi Ortadoğu'da büyük ve yeni sorunların başlangıcı olabilir" yorumunu yaptı. Kılıçdaroğlu, hem İran'ın hem Amerika'nın sağduyulu hareket etmesini temenni ettiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da Türkiye'nin dış politikası konusunda seslenerek, "Bizim Erdoğan'dan beklentimiz Ortadoğu politikalarında daha itidalli bir tutum takınmasıdır, Türkiye'yi Ortadoğu ateşinden uzak tutmasıdır. Silahların değil aklın, mantığın, duyguların hakim olması gerekir. Buna ihtiyaç vardır" diye konuştu.

Kalın: Bütün tarafları sağduyu içinde hareket etmeye davet ediyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Süleymani'nin öldürülmesine ilişkin, Türkiye olarak bütün tarafları sağduyu içinde hareket etmeye, gerilimi artıracak adımlardan kaçınmaya davet ettiklerini bildirdi.

Kalın, "Erdoğan'ın her fırsatta dile getirdiği gibi bölgede son dönemde peş peşe yapılan hatalar, mezhepçi tutumlar ile dış müdahalelerin küresel barış ve istikrarı tehdit ettiğini" söyledi. Kalın, Irak ekseninde ABD ve İran hattındaki gelişmeler için özetle şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle komşumuz Irak'ın bir gerilim, istikrarsızlık ve nüfuz elde etme alanı haline gelmesinden büyük endişe duyuyoruz. Bu çerçevede İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'ye ve beraberindekilere yönelik yapılan saldırı, bölgede yeni gerilim ve çatışmaları tetikleyecektir. Türkiye olarak bütün tarafları bir kez daha sağduyu içinde hareket etmeye ve gerilimi daha da artıracak adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz. Ülkemiz, bölgesel ve küresel barışı teminat altına almak için diplomasinin bütün imkanlarını en geniş şekilde kullanmaya devam edecektir."

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG