Erişilebilirlik

'Türkiye Yasadışı İnsan Ticaretiyle Mücadelede Yeterli Değil'


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton yıllık Yasadışı İnsan Ticareti Raporu'nu gazetecilere açıklarken
Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton yıllık Yasadışı İnsan Ticareti Raporu'nu gazetecilere açıklarken

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık insan ticareti raporu, Türkiye’yi, “erkek, kadın ve çocukların seks ticareti ve rızası dışında çalıştırma amaçlı toplandığı, götürüldüğü ve başka yerlere aktarıldığı ülke” şeklinde tanımlıyor.

Rapor Türkiye’yi, insan ticareti mağdurlarının korunmasıyla ilgili yasanın asgari gereksinimlerini karşılamasa da kendini bu standartlara getirmek için önemli çaba sarf eden ülkelerin bulunduğu ‘İkinci Sınıf’ kategorisinde tutuyor.

Türkiye’de fuhuş amaçlı ticareti yapılan kadın ve çocukların çoğunun özelikle eski Sovyet cumhuriyetleri ve Doğu Avrupa ülkelerinden getirildiğine dikkati çeken rapor, Türk kadınlarının da fuhuşa zorlandığının altını çiziyor.

Rapor yerel uzmanların verdiği bilgileri dikkate alarak, Türkmenistan, Tacikistan ve Moğolistan’dan getirilen erkek ve kadınların Türkiye’de rızası dışında çalıştırıldığını, çocuklarınsa suç çeteleri tarafından uyuşturucu ticareti, fuhuş ve yankesiciliğe zorlandığını belirtiyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı 2011 İnsan Ticareti Raporu, Türk hükümetinin yasadışı insan ticaretiyle mücadelede minimum standartları tamamen yerine getiremediğini ama bunu yapmak için önemli derecede çaba sarf ettiğini kaydediyor. Bununla birlikte polis kayıtlarına dayanan rapor, insan ticareti mağduru sayısının önceki yıla göre neredeyse yarıya indiğine dikkati çekiyor.

Bu suça karşı Türk Ceza Kanunu kapsamında yasal işlem yapıldığına dikkati çeken Amerika Dışişleri Bakanlığı raporu Türk hükümetine, insan ticaretiyle mücadele amaçlı özel yasa çıkarması, ülke içinde insan ticaretini önleyecek adımlar atması ve suçluları etkin biçimde yargı önüne çıkararak cezalandırmasını tavsiyesinde bulunuyor.


XS
SM
MD
LG