Erişilebilirlik

Türkiye ile Almanya Arasındaki 'İncirlik Krizi' Derinleşiyor


Berlin-Ankara hattında Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’ndeki federal ordu askerlerini ziyaret taleplerinin reddedilmesi ile baş gösteren kriz giderek derinleşiyor.

Hükümet ortağı Birlik Partileri ve Sosyal Demokrat Partili siyasetçilerin yanısıra, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir’in İncirlik'te bulunan Alman askerlerinin geri çekilmesi yönündeki açıklamalarından sonra, bugün Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert askerleri çekebilecekleri imasında bulundu. Lammert, “Federal Meclisin, Alman askerlerinin yurt dışında uluslararası misyonlarda görev almalarına sadece orada ihtiyaç duyuluyorsa ve isteniyorsa onay verdiğini hatırlatmak istiyorum. İncirlik'teki Alman askerleri istenmiyorsa, uzun süreyle orada kalamayacaklarını herkes anlamalı.” dedi.

Gerilime neden olan kriz, Almanya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ile birlikte bir grup Alman milletvekilinin Temmuz ayı başında İncirlik ziyaretine izin verilmemesiyle başlamıştı. Alman Meclisi'nde 2 Haziran’da kabul edilen Ermeni soykırımı tasarısı nedeniyle ziyaretleri reddedilen Alman politikacılardan sonra İncirlik’e giden Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in de iki ülke arasındaki buzların erimesi konusunda herhangi bir ilerleme kaydedememesinin ardından, NATO Zirvesi için Varşova'da bulunan Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede de İncirlik Üssü'nü ziyaret konusunda bir uzlaşı sağlanamamıştı.

Zirveden sızan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkel'den kamuoyu önünde Federal Meclisin Ermeni Soykırımı kararının hükümetin tavrı olmadığını açıklamasını talep ederek ancak bu şartla İncirlik Üssü için izin verebileceklerini belirtti. Berlin’de yapılan yorumlarda ziyaret izninin karşılıklı restleşmeye dönüştüğü öne sürülürken, Alman siyasetçilerin Türkiye’nin ziyaret izni vermemesine tepkileri artıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan çok sayıda Alman milletvekili, Türkiye’nin İncirlik’i ziyaretlerine izin vermemesi halinde üstteki Alman askerlerinin geri dönmesi gerektiğini söyledi. Yeşilleri Partisi Eşbaşkanı Özdemir, “Askerleri gönderen milletvekilleri olarak, onların nerede, nasıl olduklarını bilmemiz ve onlarla konuşabilmemiz gerekiyor. Eğer Türkiye’de yapmamız mümkün değilse, o zaman askerlerimizin Almanya’ya geri gelmesi lazım.” dedi. Hristiyan Sosyal Birlik CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer ve Sosyal Demokrat Parti SPD Genel Sekreteri Katarina Barley, askerlerin geri çekilmesinin dışında, NATO misyonu kapsamında konuşlandırılması planlanan AWACS keşif uçaklarının yollanmasının meclis tarafından veto edilebileceği tehdidinde bulundular. Terör örgütü IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlar kapsamında İncirlik Hava Üssü’nde Alman ordusunda ait altı Tornado jeti ve toplam 240 personel bulunuyor.

Bu arada Federal Meclis'te grubu bulunan partilerin savunma politikası sözcüleri ve bir grup milletvekili 17 Eylül’de İncirlik Üssü’nü ziyaret edeceklerini duyururken, Türk diplomatik kaynaklara göre Ankara ilişkilerin daha da gerilmemesi için, AWACS ve ziyaret konularında Berlin’den gelen açıklamalara sert bir tepki vermeyi planlamıyor. Ziyaretin resmileşmesi durumunda konunun Eylül ayında değerlendirileceği belirtilirken, o zamana kadar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuyla ilgili açıklamasının geçerli olduğu vurgulanıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Eğer askeri-teknik ekip Almanya’dan gelmek isterse, gelebilir. Onun dışındaki kişilerin gelmesini uygun görmüyoruz. Son derece net.” değerlendirmesini yapmıştı. Bu arada Alman basınında yapılan yorumlarda, ziyaret izni verilmemesinin Başbakan Angela Merkel’in üzerindeki baskıyı artırabileceği ve Merkel’in tavır koyabilmek için sürpriz bir hamlede bulunup, Alman askerleri kendisinin ziyaret etmesi gerekebileceği dillendiriliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG