Erişilebilirlik

Türkiye ile ABD Arasında Bir Haftada İkinci Savunma Görüşmesi


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar 16 Şubat'ta ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile Münih Güvenlik Konferansı'nda görüşmüştü
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar 16 Şubat'ta ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile Münih Güvenlik Konferansı'nda görüşmüştü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in Perşembe günü Washington’da ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile biraraya gelmesi bekleniyor.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Bakan Akar, ABD tarafıyla Suriye başta olmak üzere bölgesel ve iki ülke arasındaki konuları görüşecek.

Akar, son olarak Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı kapsamında 16 Şubat’ta ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve ABD’li 12 senatör ile görüşmüştü. Akar’ın Perşembe günkü temaslarıyla Türkiye ile ABD arasında bir hafta içerisinde ikinci kez savunma alanında en üst düzeyde temas gerçekleşmiş olacak.

Hulusi Akar Münih Güvenlik Konferansı'nda ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile birlikte
Hulusi Akar Münih Güvenlik Konferansı'nda ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile birlikte

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Akar’ın bu görüşmelerinde, "ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerinde en büyük engeli PKK/YPG olarak" aktardığı ifade edildi.

Akar'ın, “PKK/YPG’nin terör örgütü olması dolayısıyla Suriye’de Kürtleri temsil edemeyeceği” görüşünü belirterek, “Kürtler bizim kardeşimiz. Bizim tek hedefimiz teröristler. Bazıları PKK’yı Kürtler olarak niteliyor. Bu son derece yanlış. PKK’lı teröristler Kürt kardeşlerimizi temsil etmemektedir. Unutulmamalıdır ki PKK, YPG aynıdır. Bu nedenle YPG terör örgütünün bölgeden çıkarılması hudutlarımızın ve halkımızın güvenliği açısından en önemli konudur. Fırat’ın doğusundaki 440 kilometrelik sınır hattında oluşturulacak güvenli bölgede terör örgütü YPG olmamalı ve bölgenin emniyeti Türkiye tarafından sağlanmalıdır” dediği aktarıldı.

Akar'ın, Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığı iddiaları konusunda da “Türkiye, Batı’dan uzaklaşmadı. NATO başta olmak üzere tüm sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeye devam ediyor” görüşünü ABD tarafına dile getirdiği kaydedildi.

ABD’den Patriot füzeleri alımı konusunda müzakerelere devam ettiklerini de kaydeden Akar’ın, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımına ilişkin olarak da “Bu bir tercih değil, zorunluluktur” dediği açıklandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG