Erişilebilirlik

Türkiye İki ‘Barış’ Kaybetti


Asker Barış Aybek'in Malatya Doğanşehir'deki cenazesi
Asker Barış Aybek'in Malatya Doğanşehir'deki cenazesi

Türkiye’de bugünlerde en çok telaffuz edilen kelime barış. Bu kelime ülkede son iki ölümle gündeme geldi. Ölenlerden biri PKK’nın Hakkari sorumlusu Barış Tekçe’ydi. Diğeri ise PKK saldırısında ölen asker Barış Aybek’ti. Türkiye günlerdir asker Barış’ın sosyal medyadaki ‘duyarlı’ mesajlarını konuşuyor.

Temmuz ayından bu yana çatışmaların ve şiddetin eksik olmadığı Türkiye’nin Güneydoğu’sunda hafta başında yine saldırı haberi geldi. Hedef alınan Şırnak'ın Güçlükonak ilçesi 6. Motorlu Piyade Tugay’ına bağlı Akdizgin Karakolu oldu. Saldırıda karakolda nöbet tutan Malatyalı Barış Aybek yaşamını yitirdi.

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde yaşayan ailesi acı haberi hemen aldı. Cenaze töreni düzenlendi Aybek için. Törende ailesi Kürtçe ağıtlarla son yolculuğuna uğurladı Aybek’i. Ancak Türkiye günlerdir Kürt kökenli bu askeri konuşuyor. Nedeni ise Aybek’in Türkiye’de yaşanan olaylara duyarlılığını anlatan mesajlarıydı.

Aybek’in Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Türkiye’de yaşanan olaylara duyarlı olduğunu gözler önüne seriyor. Aybek, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde düzenlenen intihar saldırısı için “Bu dünyada insan olmaktan utanıyorum #suruçtakatliamvar” diye yazdı. Protest Sanatçı Ahmet Kaya’nın doğum gününde ise “Benim bir gün Ahmet KAYA konserine gitme ihtimalimi çalan ülkesin sen Türkiye! #ahmetkaya57yasında” diye yazdı Aybek. Aybek’in bir bayram mesajı şöyleydi : “Mazlumların zulüm gördüğü, çocukların öldürüldüğü bir bayram; ne kadar bayram ise o kadar kutlu olsun.... Gözyaşısız bir Bayram ümidi ile.” Aybek sosyal medya hesabından Sivas Katliamı, Soma’daki maden kazaları, Deniz Gezmiş ve arkadaşları, Gezi olayları gibi toplumsal olaylarla ilgili çok sayıda paylaşımda bulundu.

Aybek ölmeden bir gün önce yaptığı paylaşımda ise sevgilisine seslendiği tahmin edilmiyor “Hiçbir gönül, benimki kadar gönüllü sevmeyecek seni..!“

Türkiye Asker Barış’ın yasını tutarken, bir Barış’ın ölüm haberi de Hakkâri’den geldi. PKK’nın Hakkari Bölge Sorumlusu Barış Tekçe askerlerle girdiği çatışmada öldürüldü. Tekçe sosyal medya kullanmadığı için duygularını kimse öğrenemedi. Asker Barış’la ortak yanları ismi ve etnik kökeniydi. Asker Barış da PKK’lı Barış ta Kürt’tü. İkisi de Kürtçe ağıtlar eşliğinde toprağa verildi. Tekçe’nin cenazesinde yürüyüş yapan gruplarla polis arasında çatışma çıktı.

İki gün arayla iki Barış öldü. Türkiye’de ise barışı bulma çabaları devam ediyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG